Проверка показа: Не е имало подозрителни пътници на Полет 370

Разследването на 239-те пътници и членове на екипажа на полет MH370 не разкри подозрителни лица, но от симулатора на полета, иззет от дома на пилота, са изтрити данни, съобщиха малайзийските власти.
 Всички страни, от които е имало пътници в самолета, са изпратили справка за миналото им, с изключение на Русия и Украйна, т.е. не са получени справки за общо трима пътници.
“Получихме резултатите от извършените проверки на профила на пътниците от всички страни с изключение на Украйна и Русия”, заяви малайзийският министър на транспорта и отбраната Хишамудин Хюсеин на ежедневната си пресконференция. “За момента не е открита никаква значима информация за пътниците”, допълни той. Двама украинци и един руснак се намирали на борда на Боинг 777.
Освен това анализът на симулатора на полета, иззет от дома на пилота на самолета, показал, че от него неотдавна са изтрити файлове. Специалисти се опитват да ги възстановят.
Министърът на отбраната подчерта на пресконференция днес, че първият пилот капитан Захари Ахмад Шах е невинен до доказване на противното.
 Междувременно, близки на китайските пътници в изчезналия малайзийски самолет днес упрекнаха малайзийската авиокомпания собственик в позорно поведение.Това стана по време на редовна среща между роднините на пътниците и представители на малайзийската авиокомпания “Малейжа еърлайнс”.
“Вие или лъжете, или се държите позорно”, извика един от роднините на пътниците, размахвайки юмрук по адрес на един от представителите на въздушния превозвач.
Една от роднините пък се възмути, че от хотела край Пекин са й поискали брачно свидетелство, когато се е представила на рецепцията, за да докаже, че е съпруга на пасажер на изчезналия самолет.
“Кой човек ще твърди, че съпругът му е в този самолет, ако това не е така”, развика роднина на тази жена, а после опита да се саморазправи с един от служителите на авиокомпанията, ангажирала хотела за близките на китайските пътници.
Вчера близки на китайските пътници заплашиха, че ще започнат гладна стачка.
В последните дни китайското министерство на външните работи призова Малайзия да предоставя по-пълни и бързи информации за хода на разследването.
    
Сателитни снимки може би показват изчезналия самолет
Индийски IT специалист открил сателитна снимка на голям самолет, който летял ниско над Андаманските острови на 8 март, деня, в който изчезна Боинг 777 на малайзийските авиолинии.
IT анализаторът Ануп Мадхав Йегина разглеждал множество снимки, направени от сателита QB02 в последните дни, когато попаднал на снимка на голям самолет, летящ много ниско над Андаманските острови на 8 март. Той смята, че това е Боинг 777 на малайзийските авиолинии.
29-годишният специалист качил “откритието си” заедно с малък текст на сайта на Си Ен Ен и то вече е разгледано и коментирано от над 16 000 души.
Но компанията Mapbox, която предоставя сателитни снимки за широката публика, за да помогне в издирването на изчезналия самолет, съобщи, че снимката се основава на стари данни. Британският вестник “Дейли мейл” пък информира, че студент от тайвански университет открил сателитна снимка, която показала изчезналия Боинг 777 в небето над джунгла. За момента нейната автентичност не може да бъде потвърдена, а запечатаният на нея регион все още е неизвестен.
Pressadaily.bg