Г-8 ще решава недостига на енергийни ресурси и храни с нови форуми

Лидерите на водещите страни в света ще решават проблема с недостига на енергийни ресурси и храни с помощта на нови форуми, коментира "Ведомости".

Продоволствената криза и ръстът на цените на енергоносителите обсъждаха на срещата на Г-8, провеждаща се на японския остров Хокайдо.

В съвместното изявление САЩ, Канада, Великобритания, Италия, Германия, Франция, Япония и Русия предложиха на износителите да премахнат всички ограничения върху износа.

Развитите страни са вносителки на храни, те ограничават вноса на храни и субсидират собствените си земеделски производители. Износителите на храни настояват за премахване на субсидиите, но затова не стана дума на срещата.

Японският представител се оплака, че високите експортни мита на зърното са причина за неговата висока цена. Президентът Дмитрий Медведев предложи да се проведе в Русия зърнен форум, останалите лидери го подкрепиха.

За да помогне на най-пострадалите от продоволствената криза страни, Г-8 замисля създаването на "виртуална" международна резервна система, координираща резервите от храни, тяхното преразпределение между страните.

Създаването на подобен фонд ще помогне да се контролират колебанията на цените, смята Елена Тюрина, директор на Института за аграрен маркетинг. Г-8 е отпуснала от януари 2008 г. 10 милиарда долара продоволствена помощ.

През 2006-2008 г. Русия е изразходвала около 810 милиона долара, заяви заместник-министърът на финансите Дмитрий Панкин. Г-8 предложи на износителите на петрол да увеличат добива и преработването.

Русия (изнася за Европа 30-40% от консумирания от нея петрол) не се съгласи с това. "Русия не е поемала задължения да увеличи добива", подчерта шерпът Панкин.

По предложение на френския президент Никола Саркози Г-8 реши да проведе през септември форум по енергийна ефективност и нови технологии в Япония.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма смисъл да се обсъждат енергийните въпроси без участието на развиващите се страни, които бързо увеличават своето потребление – Китай, Индия, Мексико, Бразилия и ЮАР. Actualno