Искате ли да се завърнете в българия с помощта на испанското правителство?

27_madrid1Испания ще предложи на безработни чужденци финансови стимули, за да се завърнат в родните си страни, съобщи министърът на труда и имиграцията Селестино Корбачо в интервю за вестник "Ел Паис" през месец юни 2008 година.

Корбачо заяви, че работниците, които се съгласят да напуснат страната, ще могат да получат наведнъж помощи за безработни, ако вземат със себе си своите семейства и обещаят да не се връщат в Испания поне 3 години.

Корбачо смята, че тези стимули могат да бъдат предложени от следващия месец, като ще засегнат около 1 млн. работници и техните семейства.

Имигрантите са около 10% от населението на Испания, докато в началото на 90-те години техният брой беше минимален. В предишни години, много испанци са напускали страната, за да работят в Западна Европа.

Корбачо заяви също, че правителството ще затегне правилата, позволяващи на чуждестранни работници да довеждат семействата си в Испания. Според поправка в закона, техните родители вече няма да могат да се преселват в Испания. Става въпрос за имигранти, които не са членове на ЕС.
Има централно ядро на семейството, което не може да бъде разделено – съпруга и съпруг и деца под 18 години. Всичко друго е спорно, каза той.
Испания е издала повече от 250 хиляди визи за роднини на имигранти от януари 2005 година насам.
Най-многобройната група чужденци в Испания са от Латинска Америка, следвани от румънците, северноафриканците и българите.

Списание BGStyl
за в.“България Сега”

(Трансатлантически Медиен Алианс)