12-те най-влиятелни апостоли на бизнеса по света

Както Христовите ученици и те са установени на 12, но техният учител са парите и дейността им, за добро или лошо,  е много по динамична, рискована и съдбовна за много хора по земята, отколкото проповедите. “Дванадесетте най-влиятелни бизнесмени  в Света през 2013 година”, назовани от самопровъзгласилия се /но утвърден вече/ специалист по всякакви класации – редакторският екип на мастития журнал “Форбс”, и в този случай се ползват с безспорен авторитет. И главната причина за това са както натъпканите до пръсване с долари  огромни джобове на посочените милиардери, така и умението им да ги влагат във важни за обществото проекти и да ги умножават. А не само да ги прахосват отрано в помпозни изцепки и щуротии, за да има какво да се говори по техен адрес.

И този път, както ни показва суровата действителност, колкото повече върлува някоя финансова криза и „обикновените хора” патриотично затягат колани, толкова повече и по-силни, стават милиардерите и техните складове с долари.
На първо място е една от най-познатите  фигури на нашито време – сиатълският гении  на компютърния океан, в който живеем, Бил Гейтс (Макрософт). Неотдавна Бил си върна и трона на най-богатия човек на планетата, където през последните две години се беше настанил мексиканецът Карлос Слим.  Бил Гейтс сега има вече 72 милиарда.
След него са съоснователите на Интернет-годзилата Гугъл – 40-годишните Лари Пейдж и Сергей Брин, които имат съответно 24.9 и 24. 4 милиарда долара.
Бронзовият медал се пада на Марк Цукерберг – господарят на огромната социална мрежа Facebook, който е посъбрал от разговорливите си клиенти 19 милиарда в зелено.
Както забелязвате първата тройка на най-влиятелните богати мъже на планетата е съставена изцяло от компютърджии и е чудно как никой от тях не се сети да прати по пощата поне една благодарствена картичка до България за рождения ден на Джон Атанасов… или поне до училище „Джон Атанасов” в Чикаго. Какво щяха да са те днес, ако нашият сънародник не беше свършил толкова много работа по създаването на  компютъра, а?
Четвърти е бившият от два-три дни вече кмет на Ню Йорк Майкъл Блумберг, който най-после сам сложи край на своите уникални три мандата! Беше най-богатият кмет в света, който си позволяваше да определи заплатата си на 1 долар месечно. Не ползуваше държавно жилище и други услуги, живееше от своя бизнес, свързан с развитие на информационните системи. Достави ми удоволствие с последното си „кметско интервю”, в което каза, че и до ден днешен се информира като ЧЕТЕ ВЕСТНИЦИТЕ, държи хартията в ръцете си и се наслаждава… Щеше да е още по-шик, ако беше казал и това, че неговите приятели са истински и реални хора, а не картинки от фейсбук, което си е чиста истина. Блумберг има от своя информационен и други  бизнеси и от нюйоркските си кметски заплати за 12 години  31 милиарда долара. Което е повече от парите на момчето от Фейсбук, но това означава, че “Форбс” класира не само по кеш, но и по мнението си, че един кмет има по-малко световно влияние, отколкото царят на световната играчка Фейсбук.
Удивително е, че на пето място отново срещаме компютърен човек – това е японецът Масайоши Сана – генерален директор на Интернет компанията Софтбанк, който има 9.1 милиарда долара.
Шести и седми са 42-годишният Елон Маск (Тесла Моторс) с 6,7 милиарда долара и Тери Гу, ръководитеил на тайванската компания Hon Hai Precision (свързана с Апъл), крупен производител на електроника, който притежава 4,8 милиарда долара.
Осми е Лари Елисон /Оракъл/, човекът с цяла колекция къщи в Малибу, притежаващ и  98 процента от хавайския остров Ланай. Преди време предостави половин милиард долара за изследвания в борбата срещу остаряването.
Девети е един от най-богатите китайци – Робин Ли /Baidu/, който е ключева фигура в изграждането и функционирането на китайската образователна система. 
Следва нигерийският милиардер Алико Дангот, най-богатият африканец. Той е човекът оркестър в бизнеса – занимава се от брашно и сол до цимент и нефт. Притежава 16.1 милиарда долара.
Предпоследен е Рид Хофман, партньор във фонда Greylock Partners. Крупен предприемач. Разполага с 4.4 милиарда долара
Дузината влиятелни милиардери завършва с афро-британеца Мохамед Ибрахим, един от първите мобилни оператори на „Черня континент”. Притежава „едва” 1.1 милиарда долара, но след създаването на неговия фонд за борба с корупцията в Африка се очаква да стане много по-богат, защото ще има много работа… 
Голямата част от най-влиятелните бизнесмени в света живеят в САЩ и Азия и са представители на онзи слой от имотни хора по света, които сега се подвизават най-често в информационните и други високи технологии.

А ето и самият списък на дванадесетката, даден простичко и прегледно:
1.    Бил Гейтс (съосновател на Майкрософт)
2.    Лари Пейдж и Сергей Брин (съоснователи на Гугъл)
3.    Марк Цукерберг (съосновател и генерален директор на Фйсбук)
4.    Майкъл Блумберг (12 години, до преди дни, кмет на  Ню Йорк)
5.    Масайоши Сан (генерален директор на Софтбанк)
6.    Елон Маск (основател и ген.директор на Спейс Експлорейшън Технолоджис)
7.    Тери Гу (генерален директор на Хон Хай Пресижън)
8.    Лари Елисон (генерален директор на Оракъл)
9.    Робин Ли (основател и генерален директор на Байду)
10.    Алико Дангот (генерален директор на Дангот Груп)
11.    Рид Хофман (партньор във фонда Грейлок Партнърс)
12.    Мохамед Ибрахим (основател на фонда Мо Ибрахим Фондейшън)

Климент Величков
в. „България СЕГА”, Чикаго