Мариета Ценова представи фотографска изложба в Лондон

Мариета Ценова представи фотографска изложба в Лондон

Деница БУКОРЕЩЛИЕВА, в.”Будилникъ”, Лондон

Визитни картички на творците:

26_marietaМариета Ценова е работила като арт директор и стилист на сп. „Егоист” и на множество печатни издания и проекти в Европа. Професионалният й опит включва многостранна дейност: подготвя дизайна на корици за книги, дизайнер на театрални костюми, участва в рекламни и PR кампании, участва в колективни и самостоятелни изложби, преподавател е, 5 години е куратор на Международното Биенале на графиката във Варна. Има шест самостоятелни изложби в двете страни и публикации в редица известни списания като „Ел”, „Грация”, сп. „ОК” и др. Работила е по клиповете на изпълнители като Ники Урумов, Миленита, БТР, Остава и др. По голямата част от времето си работи в Европа – Лондон, Милано и Мюнхен.

Marieta Tsenova www.justaperfectday.com

26_hoqueЕнамул е професионален фотограф и оператор, работещ за утвърдени британски агенции и компании, сред които ”Кодак”, „Дженерал моторс”, „Върджин” и „Сони”. Двамата творят през по-голямата част от времето си в британската столица.

Enamul Hoque www.enamul.co.uk

През изминалата седмица в посолството на Република България в Лондон бе представена изложба на фотографски портрети в галерия София под надслов „Because of Hammershoi”. Уникалните фотографии бяха продукт на съвместната работа между фотографа Енамул Хокю и арт директора на композициите Мариета Ценова. На откриването присъстваха кураторският екип на предстоящата изложба в Royal Academy of Arts, както и моделите за фотографиите, сред които актрисата Весела Казакова.

На изложбата бяха представени 30 женски портрета вдъхновени от документалният филм на Елеанор Юл „Майкъл Палин и Мистерията на Хамършой”. Авторите на тези композиции са намерили своето вдъхновение от красотата на пропорциите в картините на датския художник Вилхелм Хамършой, минимизирането на неговият интериорен стил, простотата на анонимните му силуети и концентрирането върху детайла, което прави неговите творби поразително красиви и уникални по рода си. Обикновено тези произведения предизвикват няколко асоциации – уединение, самота, изолация, носталгия по нещо незначително.

Изложбата се проведе само броени дни преди началото на първата ретроспективна изложба на прочутия творец във Великобритания под надслов „Поезия на мълчанието”, която ще бъде показана в Кралската академия на изкуствата (28.06 – 09.07).

Портретите на изложбата бяха концентрирани върху детайла. Те са описание на красивите неща, които ни заобикалят. Това са портрети на съвременни жени, всяка със своята професия, съгласили се да позират за композициите. Моделите от тези портрети са талантливи и интересни личности с много динамичен живот. Авторите ги показват в друга светлина; в кратък момент на съсредоточаване върху стила на Вилхелм Хамършой. Облеклото на жените принадлежи на някои от най-креативните имена в съвременния моден дизайн. Част от интериора за създаването на фотографиите идва от частни колекции.

Съвременният характер на картините на Хамършой за дълго време е бил в сянката на забвението, но сега това новаторство се вижда ясно в проектирането на познати силуети, лица, обекти и обстановка.

Допълнително вдъхновение за авторите е и пъстротата на Лондон, хората, които срещаме всеки ден, материалният свят, който ни заобикаля, уличните маркети, старинните базари и атмосферата на съхранена традиция.

Всяка история си има нейните слушатели и според творците минимализма и изяществото на света на Хамършой също намира своята аудиенция.

26_opening26_DSC04135

26_Hammershoi426_Hammershoi5