“Природата на България е ключ към туристическото й развитие” – Луис дел Олмо

26_Luis_del_olmoЛуис дел Олмо: “Природата на България е ключ към туристическото й развитие”

Интервю на Деница БУКОРЕЩЛИЕВА, в.“Будилникъ” за в.“България Сега”
(Трансатлантически Медиен Алианс)

Луис дел Олмо е вицепрезидент и маркетинг директор на най-обширната ваканционна компания в света Сол Мелиа. Основана през 1956г. в Палма де Майорка Сол Мелиа Хотелс енд Ризортс е най-голямата хотелска верига в Испания и една от най-важните в Европа. Веригата разполага с над 350 хотела в повече от 30 държави на всеки от континентите. Хотелите пленяват туристите със съчетание от новаторски стил и местни нотки, решителен вкус за предизвикателно изкуство и дизайн, интернационална кухня и световна музика. Съвкупността от тези елементи в градски условия и курортни селища, тази нова туристическа философия, разпалва страстта на всеки гост на веригата, уповаващ се на чувства и емоции.

С Луис дел Олмо разговаряме по време на Четвъртата световна среща на българските медии в Мадрид в края на панела „Медийни стратегии на българския туризъм. Отново за имиджа на България пред света.” Той взе участие по въпросите за туристическия брандинг и международните туристически вериги. Пред мен той разказва за хотелската верига Сол Мелиа и кои са основните фактори за развитието на туризма в България.

Какво е най-важното нещо, което задържа интереса на туриста и как могат да се привлекат повече?

Ако говорим за вашата страна, вярвам че тя има голям потенциал в туристическата сфера. Вие имате нужда да направите някои проучвания, какво трябва да се направи в тази посока, за да привличате повече туристи. Ние познаваме тези, които идват сега, нормалните туристи посещаващи България, Турция или което и да е крайбрежие и търсещи слънце и комфортно място за почивка на сравнително конкурентни цени. Повечето туристи ви избират като дестинация поради ниските цени. България обаче разполага с много богата и красива природа, с интересна култура. И това, което трябва да направите е не толкова да се промоцират цените, колкото да се промоцира това богатство. Сега изборът на туристите се свежда до цените ви. Тези красоти трябва да бъдат основният ви приоритет за привличане на туристи. В бъдеще вие трябва да откроите с какво сте по-различни от Турция, Гърция, Испания, Италия и др. За да може клиентът да ви предпочете, да знае къде отива и какво да очаква. Тогава вие можете да започнете с промените, знаейки какво се търси и как да го предлагате. След това повече туристи ще искат да опознаят страната ви.

26_sol-meliaЗащо туристите предпочитат вашите курорти, какво ви прави по-различни?

Аз мисля, че е нашата търговска марка. Лоялността ни към клиентите и нашите качествени услуги, правят нашите курорти търсени и нашата туристическа верига известна за тях. Те знаят какво купуват, знаят какво да очакват, познават добре нашият маниер на обслужване. Определена туристическа верига предлага определен стандарт, комфорт, качество, неща, които говорят за марката сами по себе си. Когато вече си утвърдил съвкупността от тези компоненти, клиентът те предпочита, защото знае какво предлагаш и ти има доверие. Когато избираш между нормални хотели, които да предположим са добри и търговската марка на верига хотели, които са с доказан авторитет и имат висок рейтинг, марката е тази, която ти помага при избора ти. Например нашата марка е много известна във Великобритания и в много други страни. Ние имаме много британски, американски, испански туристи и те ни познават. Затова когато те трябва да избират, те избират нас, защото знаят, че това е най-сигурният им избор за изключителна ваканция.

На колко местата има курорти от вашата верига?

Ние имаме над 350 курорта в повече от 35 държави по света и една от тях е България.

Какви са вашите цели за в бъдеще?

Ние вярваме в България и сме сигурни, че ще развием добре нашата туристическа марка там. Това ще стане стъпка по стъпка, не мисля, че избързването е правилното решение. На първо място очакваме най-силно въздействие да окаже вашата прекрасна природа, ще обучим и екип за работа според нашите и международните стандарти, ще направим една сериозна кампания за вашите красиви природни дадености и постепенно ще разработим хотелска мрежа в градовете и курортите.

Какво е последното постижение в бизнеса ви и кое го прави толкова стабилен?

Компанията ни съществува от близо 52 години. Най-голямото ни постижение до момента е, че сме международно известна и престижна хотелска верига. На практика ние сме силни конкуренти на едни от най-известните американски хотелски вериги, както и на други такива по целия свят. Ние сме разпрострени върху всички континенти, което е невероятно постижение. Но като изключим бизнеса, правенето на пари, ние сме много горди с огромния интерес към нашата марка, нашето непрекъснато развитие и усъвършенстване на всички наши продукти и услуги, ние сме социално ориентирани, а също и приятелската атмосфера в екипа ни. Мисля, че всички ние трябва да бъдем по-отговорни към природата и света, в който живеем. Съвкупността от всички тези компоненти прави нашия бизнес толкова стабилен.

26_Sol_meliaСпоред вас какъв е рейтингът и нивото на българският туризъм в момента?

Мисля, че в момента сте добре като цяло. Имате всички необходими компоненти и огромен потенциал за израстването ви като предпочитана туристическа дестинация. Вие обаче сте на първото стъпало и имате нужда да развиете една ясна позиция в областта на туризма, да повишите и поддържате качеството на услугите. Мисля, че трябва също така да бъдете по-селективни и да знаете кои са вашите приоритети, да покажете на света различното при вас и да откроите най-ценното, а именно природните ви дадености.

Какви са вашите препоръки към хората, занимаващи се с туристическия бизнес?

На първо място това трябва да им харесва, да се наслаждават на работата си (смее се). Всички, които са в туристическия бизнес знаят, че това не е лесно и не става с индивидуални действия. В развитието на една компания от сферата на туризма всички трябва да взимат участие за нейното развитие. Възникването на нови идеи, подобряването на обслужването, развитието на услугите на компанията стават в сплотени екипи и всеки дава своя принос, всеки трябва да прояви своя талант, креативност. Целите винаги трябва да са високи и да се простират на международно ниво, за да се превърнете в световно известна марка. Една от прекрасните страни на туризма е, че световното културно богатство става по-достъпно, хората опознават културите си и народите се сближават, обогатяват се взаимно. Мисля, че вашата интересна и пъстра култура е ключов фактор в развитието ви като туристическа дестинация.