Буш не е добре дошъл във Великобритания

Това гласяха плакатите на събралите се да протестират срещу президента Джордж Буш пред парламента в Лондон на 15 юни (неделя). Посещението на американския президент бе съпроводено с много негативизъм на Острова. Поводът е неговата агресивна политика в Ирак и Афганистан, довела до смъртта на хиляди невинни жертви, както от страна на окупираните държави, така и на американски, и британски войници. Дни преди официалното му посещение по улиците на Лондон се раздаваха листовки за протест и демонстрации срещу „подпалвача на войни”.

През последните няколко дена стана ясно, че Буш тайно се опитва да преговаря за постоянно американско присъствие в Ирак, което ще увековечи американската окупация по тези земи. Листовките гласяха и, че САЩ подготвят кървава окупация в Сомалия, както и заплашителна атака над Иран. Така наречената от Буш „Война срещу Тероризма” доведе до масовото избиване на хора, както и направи светът едно несигурно и опасно място за живот. Вместо да го посрещат като добре дошъл, британското правителство трябва да изобличи неговите военни престъпления, скандираха протестиращите, които бяха над 2 000 души. Вместо да подкрепя неговите войни Гордън Браун трябва да спази обещанието си към британския народ да развие независима външна политика и да изтегли британските войски от Ирак и Афганистан.

Британският премиер Гордън Браун обаче не спази обещанието към народа си, дори напротив подкрепи изцяло политиката на президента Буш. По време на пресконференция с американския глава, той заяви, че американския президент е истински приятел на Великобритания и му благодари за усилията, които полага за засилване на атлантическото сътрудничество. След срещата с Буш, британският премиер съобщи, че страната му ще изпрати още войски в Афганистан. Той добави, че трябва да поддържа военния натиск срещу талибаните. Определено водената от него политика и като премиер на страната и като лидер на Лейбъристката партия не среща много привърженици сред британския народ. Рейтингът му е катастрофално нисък, а новият му ход след американското посещение ще доведе до увеличаване на негодуванието на британците и вероятно ще последват повече протести, повече стачни действия, а може би ще се стигне и до отпадане на крехкото му и без това лидерство.

В замяна на сериозната подкрепа оказана от британските власти президентът Буш благодари на премиерът Браун за решителността, която той е демонстрирал „в борбата с тероризма във всички райони по света”. По повод на войната в Ирак той заяви, че отстраняването на Саддам Хюсеин от власт е било „правилното решение”.

Протестиращите срещу президента Буш тази година обаче са една малка частица от протеста проведен преди 5 години при последното посещение на американския глава, които тогава са наброявали около 200 000 души. Скромното число от 2 000 души пред парламента в  неделя скандираше : „Джордж Буш: терорист.” Сред демонстрантите имаше и преоблечени като съдии, а един от тях, лидера на протестиращата група, е бил с маска с лика на Джордж Буш. Уличен търговец, продаващ фланелки с надпис „Джордж Буш: терорист номер едно” твърди, че се продавали много добре, дори и сред американските туристи, които били доволни от факта, че има и други хора мразещи Буш толкова, колкото и те самите. Най-малко 25 души бяха арестувани във връзка с протестите.

По-късно американският президент се срещна с кралицата и принц Филип за следобеден чай в замъка Уиндзор. В програмата му бе включена и  среща със стария му приятел Тони Блеър преди да отлети за Белфаст, където на президента Буш му предстои среща с лидерите на Северна Ирландия.

Деница БУКОРЕЩЛИЕВА , в.“Будилникъ”