Безвизовият режим между България и САЩ е в процес

В неделя започна четиридневната визита на премиер Сергей Станишев в Щатите. Това е първото посещение на министър-председателя в страната, на което се предвиждат многобройни срещи с представителите на българската общност, публични появи и дипломатически срещи на високо равнище. Сергей Станишев е придружаван от българска делегация, включваща вицепремиер Ивайло Калфин, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, министъра на отбраната Николай Цонев, председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова.

Програмата на премиера и неговата делегация започна на 15 юни, неделя, с участие в тържественото приключване на учебната година на българското училище „Христо Ботев” към Генералното консулство на България в Ню Йорк. На следващия ден г-н Станишев откри Инвестиционен форум в Харвард клуб, на който бяха предтавени новите възможности за инвестиции в България като член на Европейския съюз.

В рамките на деня настоящият министър-председател на България се срещна с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис, с когото са обсъждали актуални въпроси по безвизовото пътуване между България и Щатите, реституцията на еврейски имоти в България, регионални и глобални проблеми, свързани с Иран, европейската енергийна сигурност. На срещата е била отбелязана шейсет и пет годишнината от спасяването на българските евреи от изтребление в нацистки лагери през Втората световна война. По план на 17 юни, вторник, Сергей Станишев изнесе публична лекция в Международния център Уодроу Уилсън във Вашингтон на тема устойчивата роля на Балканите и Черноморския регион в системата на трансатлантическата сигурност.

На дневен ред същия ден премиерът разговаря със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф, секретаря по отбраната Робърт Гейтс и със заместник-секретаря по търговията Джон Съливан. В присъствието на министър-председателя, външният министър Ивайло Калфин и Майкъл Чертоф подписаха междинно споразумение по въпросите на Програмата за безвизови пътувания. Програмата за безвизови пътувания предвижда до 90 дни безвизов престой в САЩ с цел туризъм или бизнес.

За да се присъедини България към програмата, в която в момента са включени 27 държави, е необходимо отказите на американски визи да паднат под 10%, при 14% в момента и българските паспорти да съдържат биометрични данни. Очакването е към началото на 2009 година отказите на американски визи за българи да спаднат под 10%.

По този повод премиерът ще поиска от вътрешния министър Михаил Миков да се активизира работата по издаване на паспорти с биометрични данни.

В последния ден на визитата си Сергей Станишев ще разговаря с президента на САЩ Джордж Буш. Преди да отпътува от Вашингтон министър-председателя ще осъществи среща с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси. След посещението си в Щатите премиерът ще отпътува за Брюксел, където ще участва в заключителния за словенското председателство на ЕС Европейския съвет.

Катя ЗЛАТКОВА, в.“България Сега”