Сбогом на Александър Градинаров, журналист и писател!

На 20 юни почина Александър Градинаров, роден в Русе през 1959 година, живее във Франция от началото на 90-те. Работи като преподавател по култура и комуникации в университета Марн ла Вале. От 2004 г. е главен редактор на в-к “Парижки вести“, издаван на български и френски език. Председател на Българската федерация по френски бокс (БФФБ).

Автор е на романите “Архетип” (ИК “Сатир”, 2005), “Срещу хуните на Атила” (ИК “Световит”, 1999), “Antiparfum” (ed. Canevas Editeur, 1995), “Безпощадна воня” (1993), новелата “Tcho-Gog” (Монд Дипломатик, Париж, 1992), както и на множество разкази и новели, част от които са издадени в сборника “French Love”.

Един юлски следообед в Париж. Със Сашо пиехме кафе на площада срещу „Одеон” Театър, аз – екзалтирана от всичко, което ме заобикаля в Париж, а той – небрежно отпуснат в ежедневната си среда отпиваше кафе с разсеян поглед и с благовидна усмивка, но само на пръв поглед.Тази картина от 2006 ме застигна и изплува пред очите ми, докато карах колата в Чикаго, научавайки по телефона за смъртта му.Искаше ми се да е грешка, но от интернет страниците потвърждаваха  новина, която не исках да приема. С Александър се срещахме из световните  медийни срещи всяка година, където българите зад граница си бяхме като едно семейство. Той все казваше по нещо, което се запомняше.Дали заради саркастичния му, нещадящ език или нестандартни идеи, но внасяше оживление в медийната зала без да търси одобрение.


изт.bivol.bg

Харесвах неговата журналистическа пледоария на тези срещи, аргументирана и подплатена с факти, които атакуваха директно българските парадокси, в пълен контраст с българските медии, които мълчаха раболепно, за да не загубят работодателите си.

Авантюрист или мечтател, той търсеше своето място  под слънцето заменяйки Париж с Чикаго макар и за кратко.Като главен редактор на „Парижки вести” Сашо оценяваше мисията на вестника в чужбина за българите, живеещи там, защото както твърди пред едно интервю за списание „Тема”: „Животът в мегаполисите е като една джунгла, в която трябва да се оправят по някакъв начин.” Животът в Париж го среща и с богати и с просяци, карал е мерцедеса на Лейди Даяна, разхождал е из Лувъра холивудската звезда, Кейти Холмс, но никога не загърбва журналистическата си страст да воюва срещу политическа неадекватност и беззаконност в България, било то срещу закона за здравните застраховки или гласуването в чужбина.Като писател издава пет книги. В „Архитип” се опитва да утоли интелектуалния си глад в търсене на българския ключ в Да Винчи кода.

С душа на пътешественик и търсач на усещания той предложи екзотичната идея за автопоход по обратния път на българските заселници,  от Париж към Урумчи в Китай.

Вярвам, че щеше да го направиш, Сашо.Дано пътуването ти в отвъдното е само част от едно красиво пътешествие.

Кина Бъговска
в. “България СЕГА”