В неделя протестираха Чикаго, Сан Франциско, Торонто и Лондон (Видео)

Българите в Северна Америка съгласуваха своя протест в три града – Чикаго, Сан Франциско и Торонто. Паралелно с тях протестираха и българите в Лондон. Това се случи в неделя (23-ти юни 2013).

Българските имигранти  продемонстрираха своята солидарност с протестиращите в България и призоваха за оставка на сегашното правителство. Независимо от различията в мненията за бъдещото управление на България, протестиращите имаха консенсус по отношение на това, че българският народ няма свои представители във властта.

Най-много хора се събраха в Сан Франциско.Протестът там бе иницииран и организиран от Петър Копралев и Албена Трандева в петък 21 юни, като в неделя 23 юни се събраха около 150 човека. 

Вече е очевидно, че олигарси, политици и медии защитават своите интереси, а интересите на масата “въобще не са част от уравнението”. Някои посочиха Бойко Борисов като “по-добрия” вариант, други не виждаха изход от създалата се ситуация, а имаше и романтици, които споделиха своята надежда за ново движение от некомпрометирани лидери, които да поведат държавата в правилната посока.

Видео репортаж – Чикаго

Видео репортаж – Сан Франциско

Видео репортаж – Лондон


Новината за протестите бе посрещната по различен начин в социалните мрежи от нашите сънародници в България. Едни изразиха одобрение, но имаше и такива, които осъдиха действията на българските имигранти, аргументирайки се с това, че те нямат право да се намесват в чисто “вътрешни” проблеми, понеже не живеят в България и не знаят какъв е животът там в момента.

Ето някои от коментарите:

С.И. БРАВО МОМЧЕТА!!! Въпреки голямата мъка, която изпитвам по загубата на сина ни П.И. давам своята подкрепа за вас. С обединението на хора с добродетели и нетърпимост към лъжата и измамата, ще започне промяната. Впрочем тя е започнала и пожелавам да се случи по-скоро! Бъдете живи и здрави! Подкрепата ви един към друг там и енергийната подкрепа, която изпращате тук са много ценни!!!

К. В.: ЗАЩО НЕ СИ ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ И ТУК ДА СИ ИЗКАЖАТ МНЕНИЯТА. НЕКА ДА ВИДЯТ КАК ” ЖИВЕЕМ ” ТУК ! МНОГО Е ЛЕСНО ОТ ДАЛЕЧЕ ДА СЕ ПРАВЯТ КОМЕНТАРИ И ДА СИ ЖИВЕЯТ , КАТО БЕЛИ ХОРА .

D.I.: Това вече не са българи те са изродени, права си К. лесно е от страни да се гледа и коментира, ако бяха ТУК друго щеше да е. Ние ли трябва да защитаваме интересите на тези които ги няма,на чужд гръб сто тояги са малко SORRY!

Д. А. За К. и всички които негодуват:1/Никой не е заминал в чужбина от хубаво, пък и за да направиш това се иска смелост – не е лесно да оставиш всички роднини и познати и да отидеш на другия край на света; 2/Не си мисли че ,,на вън” живота е песен-точно обратно; 3/ когато някой се опитва да ти подаде ръка в труден момент – приеми я, щом е в интерес на каузата/освен, когато тази кауза не е вашата – защото мисля че не е ваша каузата – т.е. не желаете тези престъпници да си ходят/. Това ви го казвам аз – Д. А. – българин, живеещ и работещ в България, според вашите критерии, вероятно Интернет лумпен.

N. N. От задгранични учители ни е дошло до гуша! Стойте си там и ни поставете да се решаваме съдбините сами! Ако наистина желаете да помогнете на изоставената си родина, правете там демонстрации против грубата, нагла намеса на САЩ в нашите чисто български работи!

Н. О. И.- Напълно Ви подкрепям. Хората “навън” вече не са Българи в истинският смисъл. България е тук на Балканският полуостров, а не в Америка или Австралия. Имах приятели които са в Испания. Детето им се роди тук в БГ и заминаха когато то беше на 5-6 годишна възраст сега е на 16г. Дойдоха си и аз изумях когато майка му започна да му превежда. То не знаеше да казва и ДОБЪР ДЕН при условието, че двамата родители са “Българи”. До тук ми беше с приятелството. Стойте си там и не ни се месете в работата, а ако толкова Ви е жал за БГ просто си елата и живейте с нас.

Всеки има право на мнение, но когато ние българите се делим на тези в България и на другите в чужбина, печелят именно виновниците за кризата. Една от техните цели е да накарат големи групи от българи да търсят помежду си различията.

Нека, уважаеми сънародници да търсим нещата, което ни обединяват, защото това е в наш интерес!

Светлозар Момчилов
снимки:Павлин Радославов
в. “България СЕГА”