САЩ повежда война срещу петролните спекуланти

Комисията за търговия със стокови фючърси (КТСФ) на САЩ обяви на 17 юни, че ще наложи по-строги ограничения на чуждестранни борси, където се търгува американски петрол, в опит да разсее опасенията, че цената на суровината е достигнала рекордни стойности заради спекулации, съобщава БиБиСи.
Като първа стъпка от КТСФ казаха, че търговията в Лондон по електронен път ще трябва да се съобрази с правилата, наложени в САЩ. Уеднаквяването цели по-лесното засичане на евентуални сделки с фючърсни контракти, които се сключват с намерение да се влияе по нечестен начин на пазара.
Въпреки че не са нови или неочаквани, мерките на официален Вашингтон идват в момент, когато цената на петрола почти удари рекордното ниво от 140 долара за барел(на 6 юни), вината за което бе хвърлена върху спекуланти. Скъпите горива оказват изключително негативен натиск върху световната икономика. Най-сериозно засегнати са авиокомпаниите, от които в САЩ  се очакват почти рекордни загуби за 2008 година.

Прогнозата е, че американските авиопревозвачи ще приключат настоящата година със загуби в размер на поне 10 млрд. долара. Скъпият керосин нанася директен удар върху печалбите им, твърдят от Асоциацията на въздушния транспорт (Air Transport Association) на САЩ.
Междувременно, петролът продължи да поевтинява и на 17 юни, процес започнал още с първите признаци на обявената на 15 юни новина, че Саудитска Арабия ще повиши с 200 хил. барела дневния си добив на нефт през юли. Американският лек суров петрол приключи деня на равнище от 134,01 долара за барел, а в Лондон сортът Брент спадна с 99 цента до 133,72 долара за барел.
Въпреки това стойностите на петрола продължават да бъдат с 40% по-високи от началото на годината. Това нарастване, което анализаторите досега оправдаваха главно с недостатъчното предлагане, все повече се превръща в обвинение, че големи инвеститори, в т.ч. хедж фондове и банкови гиганти, спекулират с цените, за да трупат дивиденти.  

Съгласно новите изисквания на КТСФ, покупко-продажбата на петролни фючърсни контракти от типа West Texas Intermediate на борсата ICE Futures Europe в Лондон, където се осъществява до 30% от цялата световна търговия, ще бъде обект на по-сериозни ограничения по отношение на индивидуалните позиции. Така, смятат регулаторите, ще се предотврати съществуващата сега възможност, само един търговски субект, чрез серия о сделки, да влияе на цената на петрола.
От властите в Европа се иска още да споделят търговска информация с колегите си от САЩ, за да се подобри прозрачността и да се води успешна борба с манипулирането на пазара.
Ръководството на ICE Futures Europe заяви, че ще се съобрази с исканията на американския регулатор, след като те бъдат приети и одобрени от Бюрото за финансови услуги (Financial Services Authority) – службата за финансов надзор във Великобритания. Актуално