Германия заплаши да "изхвърля" социалните имигранти

Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих (в центъра) разговаря с вицепремиера на Лихтенщайн Томас Цвифелховер (в средата) по време на вчерашното заседание на вътрешните министри от ЕС в Люксембург. Фридрих заплаши да “изхвърля” от Германия онези имигранти, които злоупотребяват с щедрата социална система на страната му.
Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих втвърди сериозно позицията си за имигрантите, които се възползват от щедрата социална система на страната, и дори заплаши да ги “изхвърля” от Германия, предаде ДПА. Това стана вчера по време на срещата на вътрешните министри от ЕС в Люксембург. “Който се занимава с нелегални неща, независимо какви, ако обича, да се върне там, откъдето е дошъл. Тези, които бъдат заловени, трябва без много церемонии да бъдат изхвърлени от страната”, каза Фридрих. Той поиска на тях да им бъде забранено да влизат на германска територия за известен период, така че “да не могат да се върнат на следващия ден”.
По думите му за Германия в частност проблем са имигрантите от България и Румъния и Берлин е в контакт с двете страни по този проблем. “Искането ни е – променете условията за живот за хората във вашите страни, така че те да не искат да ходят в друга държава”, каза той. “В момента е трудно с България – това, което става там, е доста хаотично, но Румъния сътрудничи много”, отбеляза министърът. Министърът призова за координирани действия на европейско равнище срещу социалния туризъм. Австрия, Холандия и Дания са подкрепили идеята при обсъжданията, допълни той. Въпреки че засегнатите страни нямат статистическо доказателство, просто трябва да отидете до Лондон или до германски градове като Дуисбург, за да “придобиете собствена представа за проблема”, заяви австрийският му колега Йохана Микел-Лайтнер. Испанският министър Хорхе Фернандес Диас обаче предупреди за опасността от ограничаване на правото на движение на хора в ЕС. Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом пък подчерта, че страните членки не са представили доказателства, че т. нар. социален туризъм е сериозен проблем.
Граждани на България, Румъния, Испания и Холандия са били сред най-често прогонваните от Белгия през миналата година жители на ЕС заради злоупотреба със социални фондове, съобщи белгийският в.”Дерниер йор”. През 2012 г. белгийските власти отчитат сериозно увеличение на тези случаи – до 2407, уточнява държавният секретар Маги де Блок, която отговаря за бежанците. “Във Франция има прекалено много имигранти и страната повече не може да приема всички, които желаят да се заселят там”, заяви бившият премиер на страната Франсоа Фийон, цитиран от АФП. Политикът от консервативната партия Съюз за народно движение на бившия президент Никола Саркози подчерта, че Париж трябва да промени политиката си в тази насока. Той предлага използването на модели като канадския, при който всяка година парламентът гласува квоти.
Sega.bg