Румъния да ускори усвояването на еврофондовете, съветва ерокомисар

"Румъниятрябва да ускори усвояването на еврофондовете по предприсъединителните програми, за да убеди ЕК, че може да се справя с много по-големи суми, които ще получи страната до 2013 г.", заяви днес еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер, цитирана от агенция Радор.
Тя каза, че Румъния е изпратила в Брюксел няколко добри проекта, но отпускането на средствата все още не е започнало, предава агенция Фокус.

"Бих искала да видя, че Румъния ускорява усвояването на европейските пари – имам предвид проектите ИСПА, които са били направени в предприсъединителния период.
Много е важно да ускорим силата, с която усвояваме фондовете по ИСПА, тъй като това би бил изключително силен знак за Комисията, че Румъния може да усвои и една много по-голяма парична сума, отпусната чрез структурните фондове за периода 2007 г. -2013 г."
Хюбнер каза, че страната трябва да изработи колкото е възможно повече функциониращи проекти, така че Комисията да може веднага да замени един проект, който не отговаря на условията на Брюксел с друг. Актуално