Треньорите на Евро 2008 – пенсии, зайци и диктатори

Италия, Германия и Хърватия залагат на новобранци, Турция си има Императора, а Гърция – Крал Ото
 
 
Треньорите на 16-те финалисти на Евро 2008 представляват интересна колекция от типажи – новобранци и старци, диктатори, рокаджии и мрачни индивиди, сред които най-много са холандците. Ето как "Франс прес" класира 16-те селекционери.
    

ПЕНСИОНЕРИТЕ

Испания
За мнозина 70-годишният Луис Арагонес трябваше да бъде пенсиониран веднага след световното през 2006 г., но Мъдреца от Орталеса отърва кожата за нещастие на испанската футболна икона Раул. На капитана на Реал не помогна дори избирането му за Испански футболист на годината, за да заслужи благоразположението на Мъдреца. Заради непоклатимия си инат и невъзмутимост на Луис Арагонес може би подхожда повече прякорът Тефлоновия мъж от Орталеса.

Чехия
Карел Брюкнер има вид на хипар, останал завинаги в ерата на 60-те години и на музикалния рок фестивал в Удсток заради старомодната си дълга посивяла коса. 68-годишният чех обаче подхожда като истински професор към тактическите въпроси, за което му помага и страстта му към шахмата. Оцелял след разочароващото отпадане още в групите на световното преди 2 г., той държи уникален рекорд: Брюкнер е първият чешки треньор, класирал националите за три поредни големи първенства след разпадането на старата Чехословакия. След Евро 2008 той твърдо напуска.

Турция
За разлика от Арагонес, който обича закачките с чернокожи футболисти и най-вече с Тиери Анри ("това черно лайно"), то посланията на 66-годишния му турски колега Фатих Терим са далеч по-огнени. Бесен от отпадането на Турция за световните финали през 2006 г., Императора насъска своите футболисти да се нахвърлят върху швейцарските национали след резила в Истанбул. Терим обаче е жива легенда в родината си, затова е недосегаем.

Швеция
59-годишният Ларс Лагербек може да получи отказ при евентуална молба за пенсия заради ненавършена възраст, но като футболно дълголетие той напълно си я заслужава. Поел отбора през 1998 г. съвместно с колегата си Томи Содерберг, Ларс продължава вече сам начело на шведите. В сравнение с огнените характери на Арагонес и Терим изглежда скучен и безинтересен, но шведите ценят спокойствието, което вдъхва на националите.

Швейцария
Якоб "Коби" Кун е като Лагербек: при него няма драматични и емоционални жестове, огнени словесни тиради срещу другите. Коби е все така спокоен и хладнокръвен, което е разбираемо, като се има предвид, че отборът му не разполага със сериозен потенциал.

НОВОБРАНЦИТЕ

Италия
Роберто Донадони може да е едва 44-годишен, но изглежда поне 10 г. по-стар заради посивялата си коса и леко измъчен вид. Но кой треньор на Италия не е изглеждал така?! И на някогашния техничар на Милан не бяха спестени мъките, на които е подлаган всеки селекционер на адзурите. Това лято Донадони ще опита да оправдае назначаването си на мястото на Липи, като опита да прибави и европейска титла към световната, спечелена преди 2 г.

Германия
Подобно на Брюкнер, и Йоахим Льов изглежда повече като рок-звезда или човек, който дължи дългата си коса на своята вечна любов към Битълсите. Все пак върху плещите на 48-годишния немец, чийто тим е сочен за фаворит за Евро 2008, не тегне обременителната отговорност, която носи Донадони. През 2006 г. той бе помощник на Клинсман и в наследство получи пълната му подкрепа и похвали: "Льов бе нещо повече от мой помощник".

Хърватия
На 39 г. Славен Билич може да изглежда "бебето" сред треньорите на Евро 2008, но той вече показа забележителни умения в обновяването на отбора, отпаднал още в първия кръг на световното през 2006 г. Треньорът, който е запален и активен рок музикант, предпочита джинси и маратонки пред строгите костюми. Билич бе и селекционерът с най-ниска заплата измежду колегите си, затова бе спряган за някой клуб от Висшата лига, но наскоро продължи договора си с Хърватия.

ДИКТАТОРИТЕ

Гърция
На Фатих Терим може да му викат Императора, но Ото Рехагел е Крал Ото за гърците, с които спечели нечувани успехи – титлата през 2004 и класирането за Евро 2008. Горчиво ще съжалява всеки, въобразил си, че може да са качи на главата на Крал Ото. Като истински крал, Рехагел въобще не допуска играчите да спорят с него. Благодарение на безкомпромисната дисциплина, която е наложил, гърците дават най-доброто от себе си в селекцията.

Португалия
Когато Турция на Терим срещне Португалия на Луис Фелипе Сколари в Група А на 7 юни, очаквайте огън и жупел, и то не на терена. Защото Големия Фил, който доста прилича на холивудската звезда Джин Хакман, е също толкова борбен и безкомпромисен като турчина. Тънък стратег и мотиватор, той не се колебае да прекрачи отвъд границата на разрешеното. Показа го с крошето в лицето на сръбския национал Драгутинович след евроквалификацията в Лисабон, донесло му 2-месечно наказание. И ако сблъсъкът Португалия – Турция се изроди във фарс, подобен на мача между португалците и холандците на световното през 2006, не е изключено някой от двамата треньори да нанесе нокаутиращ удар.

Франция
Първия си мач като професионален футболист Реймон Доменек отбелязал със счупването на крака на свой съперник. Откакто стана треньор на Франция, той въобще не опита да разтопи ледовете с пресата или с някои от звездите си, като Людовик Жюли или Давид Трезеге. Заради безизразната си физиономия на сфинкс и хапливите си реплики към журналистите медиите обясняват с луд късмет добрите му резултати, а не на някакви забележителни треньорски умения. Затова мнозина във Франция тайно се надяват късметът на темерута Доменек да му изневери колкото се може по-скоро.

ХОЛАНДЦИТЕ

Холандия
Марко ван Бастен напуска поста си в края на първенството, за да поеме своя любим Аякс с надеждата да възроди западащия клуб. Което така и не успя да стори с холандския национален отбор. Безличната игра на Лалетата при Ван Бастен се обяснява с непрекъснатите му конфликти с някоя звезда – първо Ван Бомел, после Ван Нистелрой, а сега и Зеедорф отказаха да играят при него. В интерес на истината Холандия се е сгромолясвала и преди Ван Бастен заради вечните конфликти в отбора. За Марко остана да се надява на подобрена атмосфера в отбора при отсъствието на Зеедорф, за да може той да донесе втора европейска титла 20 г. след като с феноменалния си удар срещу СССР помогна за първата.
 
Русия

Гуус Хидинк също изпи отровната чаша на селекционер на Холандия, когато бе обвинен, че е разцепил на расова основа отбора на Евро-96 заради скандал с Давидс. Все пак Гуус се сдобри навреме с халфа, когото върна за световното през 1998 г. Хидинк си спечели репутация на един от най-големите треньори в света с чудесни резултати с Южна Корея, Австралия и сега Русия. За негова слабост се посочват нерешителността и предпазливостта му в ключови моменти. Типичен бе мачът с Италия на световното през 2006 г., когато с човек повече австралийците загубиха накрая след спорна дузпа.

Полша
65-годишният Лео Беенхакер е пропътувал доста през кариерата си, преди да акостира в Полша. Изкусен треньор, който успява да вземе най-доброто от това, с което разполага. За последно го доказа с Тринидад и Тобаго на световното преди 2 г. След Евро 2008 не е изключено да смени отбора и континента си.

НАВЪСЕНИТЕ

Австрия
Йозеф Хикерсбергер нямаше много поводи за радостни усмивки при втория си престой начело на Австрия (всъщност нямаше усмивки и при първия, когато отборът му падна от Фарьорските о-ви!). Което си личи от изражението му. Той обаче има тънко чувство за хумор, от което ще се нуждае, когато изведе отбора си на финалите.

Румъния
Виктор Пицурка, подобно на Хикерсбергер, също за втори път води своя национален отбор и също като него е мрачен и неприветлив. Острият му и прям език към националите доведе до уволнение при първия му престой начело на селекцията. Все пак Пицурка успя да вдъхне самочувствие на момчетата си, които все по-често търсят съветите му. И то не само по футболни въпроси. Като футболист Пицурка бил пристрастен към картите, макар че по-често губел, отколкото печелел. Може би затова е придобил непроницаемата физиономия на типичен покерджия.

Климент  ВЕЛИЧКОВ, “Старт BG Чикаго” за в.”БългарияСега”