СТАДИОНИТЕ /2/

Представяме ви и останалите четири стадиона, на които ще се играят мачовете от Европейското първенство по футбол в Австрия и Швейцария

happel1_200“Ернст Хапел Щадион” – Виена

Стадионът носи името на добре познатия във футбола австрийски треньор Ернст Хапел. Говори се, че това е единствен в света стадион, в който може да влезеш направо от метрото. Когато се измъкнеш от вагона – оказва се, че ще походиш още 150 метра. Все пак е уникално удобно! Още повече, че по време на шампионата влакчетата ще следват на всеки две минути. Беше изцяло реконструиран  /37 милиона евро!/ . Сега разполага с великолепна обществена зона наоколо – огромен паркинг /3 евро на час/, изкуствено езеро, две нови офис сгради, мол, където може да се намери всичко.
Отдавна Виена е един от центровете на европейската култура. Била е необявената столица на Свещената римска империя, на Австрийската и след това на Австро-унгарската империи, сега на Австрия, родината на великите музиканти Хайдн, Бетовен, Моцарт, Шуберт, Щраус… През юни 2008 ще бъде и истинския център на европейския футбол, защото тук ще се играят 3 мача в групите, 2 четвъртфинала, полуфинал и финалът – цели 7 мача!

zurich_200“Летциграунд” – Цюрих

Цюрих пък е най-големият швейцарски град /400 000 души/. И едно особено банкерско място – най-голямата и най загадъчна световна златна и валутна съкровищница за офшорно банкиране,  където прочутото правило за “швейцарската банкова тайна” е основен закон… Може би и затова край града функционира и най-огромното по площ световно летище…
При такива възможности швейцарците явно не са се притеснявали, когато събарят преди по-малко от две години стария стадион и рекордно бързо построяват новия – вече за 30 000 зрители. “Летциграунд” сега е като огромна мида в центъра на града, където освен модерния терен и трибуни има още и покрит тренировъчен футболен терен, огромни екрани за повторения на сюблимните моменти от играта, перфектен звук, ресторанти, барове и пр. Има и лекоатлетическа писта – мечта за атлетите от цял свят.

salzburg_200“Валс Зиценхайм” – Залцбург

Най-старият австрийски град, познат от древно римско време, е възникнал край реката Залцах, което значи “Солена река”. Има 150 000 жители, стадионът му днес е за 30 000 души. Залцбург е определено сред най-красивите кътчета на земята, а що се отнася до музиката – безспорно в челото! В зоната на футбола?  Вероятно предстои и времето, когато ще бъде открит и похвален и в тази област. Остава само да са улучили достатъчно точно формулата  на изцяло изкуствената трева, върху която ще се играе…

“Тиволи Ной” – Инсбрук

Инсбрук със спорт няма да го смаеш. Градът е бил два пъти домакин на Олимпийски игри. Вярно – Зимни олимпиади, но тук са се разхождали такива звезди и са били толкова много журналисти, световни величия и безкрайно важни персони, че европейското футболно първенство може да се сметне за града и неговите 120 000 жители като лека спортна  закуска.
tivoli_200“Тиволи Ной” са го направили не само като стадион а и като прекрасно място за огромни музикални концерти. Австрийска работа…Построен е в центъра на града, побира 30 000 зрители, обграден е от зона за отдих със спортни игрища и забавления, както и много оздравителни центрове. На 10 000 кв. разгъната площ има още и магазини, ресторанти и пр. От едната му страна е прочутата мотописта, от другата – легендарния Зимен олимпийски стадион.