Мианмар се съгласи на международна помощ

След три седмици пропаганда на тема как Мианмар ще се справи сам с последствията от преминаването на урагана Наргис, официалният вестник на хунтата приветства работата на ООН в помощ на страната след бедствието. ООН и нейните агенции предприеха бързи действия за помощ и съдействие, казва вестник "Ню лайт ъф Мианма", който е официален орган на военния режим.

"Разпределението на храни, дрехи и заслони на жертвите /на урагана/ ще бъде извършена с помощта на международната общност", посочва изданието и уточнява, че възстановяването на пострадалите райони ще бъде извършено с помощта на специалисти.
Ураганът Наргис стана причина за смъртта и изчезването на 133 600 души. На 2 и 3 май ураганът опустоши големи райони в южната част на Мианмар, където повечето от бедстващите 2.4 млн. души все още не са получили никаква помощ повече от 3 седмици след катастрофата, според ООН.

До момента режимът настояваше в името на суверенитета на страната, че тя ще се справи сама и че властите и армията са разпределили ефикасно помощи на повечето бедстващи. Истинският тест за промяната на поведението на военния режим през следващите дни ще бъде броят на издадените визи и свободата на придвижване, която ще бъде предоставена на чуждестранните хуманитарни работници, които до момента бяха изправени пред сериозни ограничения.
В бившата столица на Мианмар Рангун на 25 май се откри международна донорска конференция, целта на която бе да се помогне на страната да се изправи след бедствието.
52 страни и 24 организации участваха в конференцията, организирана съвместно от ООН и АСЕАН (Организацията на страните от Югоизточна Азия), на която Мианмар е член. Актуално