България “предположи”, че “Хизбула” стои зад атентата в Бургас

България е отново център на внимание в медиите по света, след неотдавнашното “покушение” срещу Ахмед Доган. И в двата случая става въпрос за насилие на територията на страната. И в двата инцидента има политически контекст. Едва ли подобни новини са добри за имиджа на страната и за добрия инвестиционен климат, но вероятно са “добри” за някого.

“Имаме данни за финансиране и съпричастност към “Хизбула” във връзка с атентата на летището в Бургас. Може да се направи обосновано предположение, че две лица са принадлежали към военното формирование на “Хизбула” заяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Вътрешният министър съобщи, че разследването на атентата в Бургас е установило двама от извършителите. Те влезли в България с канадски и австралийски паспорт, но използвали фалшиви шофьорски книжки от щата Мичигън. Предполага се, че и двамата са свързани с Хизбула, понеже са пребивавали на територията на Ливан.

Кой има изгода от официално съобщеното “предположение”  на вътрешния министър Цветан Цветанов за връзката на “Хизбула“ с атентата на летището в Бургас?

Според лидера на “Атака” – Волен Сидеров “България изпълнява политическа поръчка на Вашингтон и Тел Авив”. Сергей Станишев бе категоричен, че “това е направено под външен натиск, който очевидно не е от Москва или Брюксел”. “Това е игра с живота и сигурността на български граждани” пояснява той.

Подобни “предположения” въвличат България в една опасна игра, чиито главни играчи от една страна са Иран и “Хизбула”, а от другата САЩ и Израел.   

Иран и “Хизбула” отричат каквато и да е връзка с атентата в Бургас. Малко след заявлението на министър Цветан Цветанов, “Хизбула” обвини Израел, че провежда международна кампания срещу тях. Министър-председателят на Ливан Наджиб Микати заяви “Ливан има пълното доверие, че българските власти ще извършат сериозна оценка на резултатите от разследването и потвърждава готовността си да сътрудничи с България, за да се хвърли допълнителна светлина върху обстоятелствата, довели до нападението”

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства резултатите от разследването на атентата в Бургас.
“Надяваме се, че Европа ще направи подходящите изводи”.

Държавният секретар на САЩ – Джон Кери, поздрави България за резултатите от разследването. Това е неговото официално изявление: 

“САЩ поздравяват нашия близък приятел и съюзник в НАТО България за професионалното разследване на терористичното нападение в Бургас от 18 юли 2012 г.

Заключенията са ясни и недвусмислени: “Хизбула” е отговорна за тази смъртоносна атака на европейска земя.

Ние осъждаме строго Хизбула за нападение, което има поразителни прилики с други, предотвратени заговори през миналата година. САЩ действат решително за предотвратяване на дестабилизиращите действия на “ Хизбула” в Европа, Югоизточна Азия, Южна Америка и Близкия изток. Готови сме да направим всичко по силите си, за да помогнем на правителството на България в правосъдието над виновните за нападението в Бургас.

Призоваваме настоятелно останалите правителства по света – и особено нашите партньори в Европа да предприемат незабавни действия за неутрализирането на “Хизбула”. Трябва да се отправи недвусмислено послание до тази терористична група, че те  няма да могат повече да извършват безнаказано подобни акции”.

Новината за “предполагаемата” връзка на “Хизбула” с атентата в Бургас е в помощ на усилията на САЩ и Израел да убедят ЕС, че “Хизбула” трябва да бъде класифицирана като терористична организация и да бъдат засилени икономическите санкции срещу Иран.

Напомняме, че през ноември Цветан Цветанов бе на триседмично посещение в САЩ, където се срещна с представители на сектора за сигурност, на 3-ти декември Бойко Борисов бе гост в “Белия Дом”. В началото на януари, в Израел отидоха главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Ангел Антонов и командирът на СОБТ Кирил Димов. Имат ли тези посещения връзка с “предположението” на министър Цветанов, че “Хизбула” стои зад атентата в Бургас?

Логично е да се предположи, че по времето на тези посещения темата за нападението на израелските туристи в Бургас е била ако не основна, то една от най-важните.  

Подозрителна бе, също, спешността на организираната среща между Борисов и Обама през декември.

Дали Израел и САЩ са оказали натиск по време на интензивните визити на високопоставените  български държавни служители е въпрос, който отправяме към нашите читатели.

Едва ли, обаче, можем да очакваме, че след изявлението на министър Цветанов относно връзката на “Хизбула” с атентата в Бургас, Барак Обама ще промени мнението си, споделено след срещата му на 3-ти декември с Бойко Борисов, че “България е изключителен съюзник”.

Светлозар Момчилов
в. “България Сега”