Италианският бизнес подема битка с мафията

Италианските бизнесмени, които плащат рекет на организираните престъпни групи в страната или по някакъв начин си сътрудничат с тях, ще бъдат изключвани от асоциацията на работодателите, обяви "Конфиндустрия" (Confindustria), най-голямото сдружение на италианския бизнес.

Мярката, обявена от президента на асоциацията Лука Кордеро ди Монтедземоло, е най-сериозната по отношение на мафията в 97-годишната история на сдружението, коментира агенция "Блумбърг". Монтедземоло всъщност подкрепи на национално ниво обявената в събота инициатива на сицилианския клон на асоциацията. Чрез него тя се опитва да осигури закрила на бизнесмена от Катаня Андрея Векио, засипан със заплахи от местната мафия, след като отказал да плати традиционното пицо (pizzo), пише в. "Дневник".Така в Италия наричат рекета, плащан от бизнеса на мафията за "осигуряване на защита". "Това е едно важно и смело решение", заяви Монтедземоло в интервю пред държавната телевизия РАИ. "Тези, които не се опълчат на мафията, ще бъдат изгонени от асоциацията." В момента Векио и семейството му са под 24-часова полицейска охрана, посочва агенция АНСА. Престъпните синдикати в Италия са успели през 2005 г. да извлекат по този и подобни начини от легалната икономика в Италия 35 млрд. евро, което е с около 25% повече от предходната
година, сочат данни на SOS Impresa, базирана в Рим организация за борба с рекета, цитирани от "Блумбърг".

Те освен това имат сериозни доходи от трафик на наркотици и оръжие. Доходите в Южна Италия са с около една трета по-ниски от останалата част на страната именно заради оказвания натиск на бизнеса от страна на мафията, твърди римският изследователски институт "Сенсис" (Censis).

"Напоследък е налице тенденция бизнесмените все по-често да отказват да плащат рекет на мафията, за което говорят и зачестилите атаки срещу тях", споделя прокурорът антимафиот от Палермо Маурицио де Лука. "Сега е ред да се сложи ред в тяхната съпротива, за да бъде тя по-ефективна."

Докато вътрешният министър Джулиано Амато и други политици, включително премиерът Романо Проди одобриха решението на "Конфиндустрия" и заявиха, че то ще поощри жертвите на мафията да отидат още по-далеч в съпротивата си, лявоцентристката партия "Италия на ценностите", оглавявана от министъра на инфраструктурата Антонио ди Пиетро, окачестви инициативата като нереалистична. Според Ди Пиетро, изтъкнат прокурор антимафиот, станал политик, поемането по този път на конфронтация може да се окаже "ужасна грешка". "Няма смисъл да се наказва бизнесмен, който е притискан от мафията, докато в същото време не се обръща внимание на корените на проблемите", заяви Ди Пиетро.

"Държавата трябва да се опита да върне под свой контрол областите, където доминират престъпните синдикати. А от бизнес организациите трябва да бъдат изхвърляни само тези, които правят бизнес с мафията и й дължат състоянието си."

Идеята беше разкритикувана и от видния калабрийски индустриалец Умберто де Роси, според когото така допълнително се наказва жертвата, но не и агресорът.

"Вместо това трябва да изхвърлим бизнесмените, които плащат подкупи на политици и бюрократи и които крият данъци", заяви той. Според лидера на клона на "Конфиндустрия" в Бриндизи Масимо Ферарезе първият приоритет на държавата трябва да бъде възстановяването на реда в мафиотските зони.

"Не можете да наказвате бизнесмен, че не се е опълчил на мафията, ако не можете да гарантирате сигурността му." Смята се, че в някои градове в Южна Италия и Сицилия до 60 процента от магазини и заведения плащат рекет на мафията, пише АНСА.