Ходовете на Русия подкопават териториалната цялост на Грузия

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг откри в сряда следобед в Брюксел двудневна пленарна сесия, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. На заседанието комисарят по външните отношения на ЕС Бенита Фереро-Валднер изрази безпокойството си от нарасналия брой руския войници в размирния грузински регион Абхазия.

"Последното решение на Руската федерация за засилване на връзките със сепаратистките власти в Абхазия и Южна Осетия подкопават териториалната цялост на Грузия", каза още Фереро-Валднер.
"Тези мерки засилиха очакванията на сепаратистите за бъдещо признаване и подкопаха опитите за намиране на мирно решение на проблема". Тя произнесе речта си само час, след като Дмитрий Медведев встъпи в длъжност като президент на Русия.
Бенита Фереро-Валднер призова Русия да оттегли своето решение или поне да не го прилага. "Трябва да се концентрираме върху това как да спрем тази игра на шахмат", заяви Фереро-Валднер. Напрежението между Грузия, нейните сепаратистки райони и Русия започна да нараства от февруари, когато беше обявена независимостта на Косово. Актуално