Мианма, опустошена от урагана Наргиз

Индия твърди, че ги е предупредила

Индийската метеорологична служба (ИМС) съобщи днес, че е предупредила Мианмар за циклона "Наргиз" 48 часа преди той да връхлети страната, предаде ДПА.
Службата е наблюдавала депресията над Бенгалския залив, след като е била засечена за първи път на 26 април и оттогава редовно е съветвала съседна Мианмар, каза директорът М. Махапатра.
ИМС е регионален специализиран метеорологичен център, членуващ в Световната метеорологична организация към ООН и една от задачите й е да предупреждава Бангладеш, Мианмар, Тайланд, Шри Ланка, Малдивските острови, Оман и Пакистан за приближаващи циклони.
Най-малко 351 са загиналите при преминаването на циклона "Наргиз" в южната част на Мианмар (бивша Бирма), предава АФП, позовавайки се на местните медии.

Циклонът взе 22 500 жертви. Най-тежко са пострадали района на старата столица Рангун и делтата на Иравади. Разрушени са над 20 000 къщи и повече от 100 000 души са останали без покрив.
Тропическата буря връхлетя югозападното крайбрежие на страната откъм Бенгалския залив с ветрове, достигащи от 190 до 240 км/час. Най-големи са пораженията в Рангун.
Общо в пет района е обявено бедствено положение. Бирма, която от 1962 г. се управлява от военна хунта, е една от най-бедните страни в Азия.
Циклонът "Наргиз" премина само седмица преди подготвяния от военните референдум за нова конституция. Засега не е ясно дали той ще бъде отложен.

Държави от целия свят започнаха да обещават помощи на Мианма. Американският президент Джордж Буш каза, че САЩ са готови да направят много повече, за да помогнат на пострадалите в азиатската държава.
Посолството на САЩ в Мианма вече задели от извънредните си фондове 250 хиляди долара за оказване на първа помощ на пострадалите от тропическия ураган. Буш каза, че САЩ имат готовност да изпратят в Мианма американски военни кораби.
За да стане това факт, обаче хунтата в Мианма трябва да позволи на американските екипи за оценка на щетите от бедствията да влязат на територията на страната.

"Позволете на САЩ да ви помогнат", призова Буш. По-рано днес съпругата му Лора обвини властите в Мианма, че не са предупредили населението за приближаващата стихия. ЕС обяви, че отделя 2 милиона евро като помощ за Мианма. Първият транш от тази помощ, възлизащ на 250 хиляди евро, ще бъде отпуснат още тези дни, предаде ИТАР-ТАСС.
ЕС призова властите в Мианма да положат необходимите усилия, за да сътрудничат с хуманитарните организации, опитващи се да помогнат на мианмарското население, предаде Франс прес, цитирайки словенското председателство на съюза.
Вчера хунтата каза, че ще приеме хуманитарна помощ за пострадалото население, но хуманитарните екипи, които ще отидат в Мианма, ще трябва да преговарят с властите за условията на влизането им в страната, припомня Франс прес.
Индийската метеорологична служба обяви, че 48 часа, преди в района да връхлети урагана Наргиз, е предупредила властите в Мианма каква стихия се задава към тях, предаде Франс прес.

Днес Делхи каза, че изпраща два военноморски кораба с помощи за бедстващото население, предаде ДПА. Корабите превозват лекарства, палатки, храна, одеала. Те ще стигнат Янгон утре сутринта. Два самолета на индийските военновъздушни сили също са се отправили към Мианма и ще доставят лекарства за бедстващото население.
Тайвански граждански организации организираха акция за събирането на 190 000 долара за жертвите на циклона в Мианма, предаде ДПА.
Гърция обеща, че ще дари 200 000 долара на пострадалите в Мианма и ще изпрати първа самолет с хуманитарна помощ, предаде ДПА. Помощта ще включва храни и лекарства за бедстващите.
Германия обеща, че ще даде 500 000 евро на германски хуманитарни организации да закупят необходимите храни и лекарства, палатки, комарници и домакински уреди за пострадалото население в Мианма, предаде Ройтерс.
Франция ще отпусне спешно 200 000 евро на Мианма, като те ще стигнат до бедстващото население с помощта на френски хуманитарни организации в Мианма, предаде Франс прес, позовавайки се на френския външен министър Бернар Кушнер. Той поиска да посети засегнатите райони, но призна, че едва ли това ще стане, тъй като властите в Мианма едва ли ще му издадат виза.

Индонезия предложи 1 милиона долара помощи за Мианма, предаде Франс прес, позовавайки се на информация от кабинета на президента Сусило Бамбанг Юдхойоно. Според него трагедията в Мианма напомня на тази с цунамито в Азия от 26 декември 2004 г., отнело живота на близо 170 000 души.
Япония обеща 28 милиона йени за бедстващите в Мианма. Те ще бъдат доставени под формата на палатки, електрически генератори и други продукти от първа необходимост.
Китай ще даде на властите в Мианма 500 000 долара в брой, за да се справят с последиците от стихията. Допълнителни 500 000 долара ще бъдат използвани за закупуването на палатки, одеала и сухар за бедстващите.

Тайланд вече изпрати транспортен самолет с храни и лекарства за Мианма.
Сингапур даде 200 000 долара под формата на хуманитарни помощи и предложи да изпрати и спасителни екипи.
Канада обеща 2 милиона канадски долара за бедстващото население.
Британският премиер Гордън Браун обеща да се присъедини към усилията на международната общност за подпомагане на бедстващите в Мианма. По последни данни жертвите на урагана, преминал през Мианма в нощта на петък срещу събота, са над 22 000, а изчезналите са над 41 000. Актуално