"Ди Велт": Румъния и България си остават трудните деца

Авторитетният берлински вестник "Ди Велт" публикува статия под заглавие "Румъния и България си остават трудните деца" за политическата ситуация в двете страни. "Ди Велт", който е близък до консервативните партии в Германия, дава думата на политици от християндемократическите партии, които напоследък все по-остро критикуват България и Румъния и настояват пред ЕС за санкции. В подзаглавие вестникът пише: "И двете страни бяха приети прекалено рано в ЕС, а критиката на Брюксел остава без последствия".

След като правят преглед на трудностите с приетите през 2004 година държави, авторите на "Ди Велт" Щефани Болцен и Кристоф Шлиц продължават: "Трудните деца на Европа си остават България и Румъния, които влязоха в ЕС на 1 януари 2007. И за двете страни това присъединяване беше прибързано. Така че оттогава насам Еврокомисията редовно представя доклади за хода на реформите в Румъния и България. Последният доклад беше през февруари, голям напредък отново не се видя. Брюкселските чиновници критикуват София, че не взима сериозни мерки срещу организираната престъпност, а "Трансперънси Инетренешънъл" установява дори ръст на корупцията. В Румъния Комисията критикува тежкото изоставане на съдебната реформа и на борбата срещу корупцията. Последици от тази критика – никакви.

Вярно е, че Брюксел може да приложи така наречените предпазни клаузи и да лиши двете страни от субсидии, но такова нещо не се случва. ЕС на иска да дразни правителствата в София и Букурещ, понеже техните гласове са необходими при взимането на важни решение в европейското всекидневие.
Брюксел залага най-много на мекия политически натиск – и той вече дава първите резултати. Миналата седмица българският премиер Сергей Станишев беше принуден да внесе промени в кабинета си.
Посланичката в Берлин стана вицепремиер, а сред уволнените е досегашният вътрешен министър Румен Петков, който е от най-старите кадри и години наред съумяваше успешно да се опазва от обвиненията в корупция. Този факт говори много за състоянието на българската политика.

Петков така и не направи сериозно усилие да прегради пътя на организираната престъпност. Това се видя и в началото на април, когато посред бял ден беше застрелян един млад автор, пишещ за мафията. Малко преди това килърите убиха мениджъра на ядрената електроцентрала." В края на статията на вестник "Ди Велт пише": "Евроминистърът на Бавария Маркус Зьодер настоява Брюксел да последователно да налага санкции на България и Румъния. "Гражданите няма да проявят разбиране, ако това не стане," казва той. А християндемократът Гунтер Кирхбаум, ръководител на Комисията по европейските въпроси в Бундестага, казва: "В новия си доклад през юли Еврокомисията най-после трябва да намери ясен език по въпроса". Източник: Deutsche Welle