Световната криза с храните уплаши и Великобритания

Изключително силна започна да става световната хранителна криза, особено в страните от Африка. Този глобален проблем не можа да не заинтригува и Европа, която също постепенно започва да усеща отзвука му.
Британският премиер Гордън Браун организира днес следобед в Лондон среща на върха за световната криза, породена от драстичното покачване на цените на храните, предаде Франс прес.

Събитието ще се проведе в официалната резиденция на премиера на Даунинг стрийт. В него ще се включат експерти от отраслите, засегнати от поскъпването на храните. Участниците ще подготвят план за действие в кризата, породена от високите цени на храните.
Резултатите от днешната среща ще бъдат представени през юни на лидерите на страните от ЕС и през юли на лидерите на Г-8. Планът за действие ще бъде представен и пред ООН на 25 септември.

В декларация, публикувана в сайта на британското правителство, премиерът Браун призовава за борба със световната криза с храните, която заплашва да унищожи напредъка, постигнат през последните няколко години за спасяване от бедност на милиони хора по света.
Браун припомня, че 25 000 души по света умират всеки ден заради недостиг на храна. На всеки 5 секунди по едно дете става жертва на глобалната криза с липсата на храни. Актуално