Въвеждането на ESTA не е свързано с нови ограничения при пътуване

Словенският министър на вътрешните работи Драгутин Мате увери европейските депутати, че плановете на Вашингтон да въведе електронна система за разрешаване на пътуванията до САЩ (позната под името ESTA) не крие намерение за налагане на нови ограничения за европейските граждани, предаде Асошиейтед прес.
Мате, чиято страна е ротационен председател на ЕС, каза, че преговорите между представители на ЕС и САЩпо въпроса за американската електронна система ще започнат още тази седмица.

На тях американските представители ще разяснят пред колегите си от ЕС какви са целите на електронната система за предварително разрешение за влизане на чужденци в САЩ. Системата е част от плановете на американския министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф за подобряване на сигурността.
Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до САЩ е позната под името ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Чрез нея желаещите да пътуват до САЩще имат възможността да поискат предварително разрешение по Интернет.

След като молбата бъде одобрена от американските власти, разрешението ще се издава с валидност две години, уточни Мате пред европейските депутати. Новата електронна система ще замени съществуващите формуляри, които европейците попълват сега при пристигането си на американска територия.
Сега на тези формуляри европейците посочват адрес, на който ще пребивават в САЩ, отговарят на редица въпроси, посочват дали са били обект на съдебно преследване и дали са били осъждани за извършени престъпления.
Европейски представители предупредиха, че ако зад плана за въвеждането на новата система се крият нови ограничения за европейците, то ЕС ще вземе съответстващи мерки. Актуално