Русия запази възраженията си за разполагане на ПРО в Източна Европа

Възраженията на Русия за разполагане на елементи от американския противоракетен щит в Източна Европа остават в пълна сила, въпреки противоположни твърдения от страна на САЩ, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.
Информирайки съюзниците си от НАТО, някои висши представители на САЩ създадоха впечатлението, че всички проблеми, които Русия представи, са били разрешени, заяви Лавров.

Ясно заявих на американския държавен секретар Кондолиза Райс, че това не е така. На последната си среща в Сочи президентите Владимир Путин и Джордж Буш просто се съгласиха двете страни да обсъждат мерките за прозрачност, предложени от американците, допълни той.
На срещата си двамата президенти отбелязаха възраженията на Кремъл, като същевременно се съгласиха, че прилагането на предложените от САЩ мерки, за да се успокои Москва, може да бъде полезно, каза още Лавров.
За да се приложат те обаче, е необходимо споразумение с Русия и само в този случай нашите възражения ще бъдат смекчени. Актуално