Владимир Путин е избран за председател на Единна Русия

Членовете на Единна Русия единодушно приеха решение за предоставяне длъжността председател на партията на президента на Русия Владимир Путин.
Владимир Путин даде съгласието си да оглави Единна Русия, след като на продължаващия днес девети конгрес на партията председателят на Висшия съвет и на Държавната дума Борис Гризлов отправи предложение към президента на Русия и към Дмитрий Медведев да станат нейни членове.
В същото време Владимир Путин посочи, че президентът на страната трябва да бъде безпартиен.

Предложение към Путин да влезе в Единна Русия е отправяно многократно, включително и преди последните парламентарни избори.
Тогава руският президент не го прие, но се съгласи да оглави листата на партията. В резултат за Единна Русия гласуваха 64,3 % от руснаците.
От своя страна, избраният за президент Дмитрий Медведев отказа да влезе в Единна Русия.

Говорейки на конгреса на партията, той обоснова отказа си с това, че сега не е времето да влезе в Единна Русия във връзка с избирането му за президент на Русия.
Той обаче подчерта, че подкрепя членството на Владимир Путин в Единна Русия. "Смятам, че предложението Путин да оглави Единна Русия е логично и своевременно", заяви Медведев на конгреса.
Срокът на президентските правомощия на Путин, продължил 8 години, изтича в началото на май.

Избраният на 2 март за президент Дмитрий Медведев още преди изборите предложи на Путин премиерския пост, ако самият той спечели президентските избори. На тях Медведев спечели над 70 % от гласовете.
Очаква се Държавната дума да обсъди кандидатурата на Владимир Путин за премиерския пост на 8 май.
Според експерти със съгласието на Путин да оглави Единна Русия случващото се на конгреса ще излезе извън рамките на вътрешнопартийния живот. Актуално