Европа смята Китай за основна заплаха за стабилността

Според европейците Китай вече е най-голямата заплаха за стабилността в света, отнемайки първенството на САЩ, показва допитване, публикувано в британския в. "Файненшъл таймс" и цитирано от Франс прес.

Репресиите в Тибет, полемиката около олимпийския огън и износът на евтини стоки почти са удвоили броя на европейците, които възприемат Китай като основен риск за стабилността. Средно 35 на сто от участниците в анкетата на социологическия институт "Харис интерактив" виждат в Китай най-сериозната опасност за световната стабилност.

Най-обезпокоени са италианците и сега 47 процента от тях са на това мнение, в сравнение с 25 на сто преди година. Към 36 на сто от анкетираните французи изразяват опасения, че Китай е заплаха за стабилността, срещу 22 на сто миналата година.

Това виждане споделят 35 на сто от германците и 27 на сто от британците. Единствено в Испания разглеждат САЩ като по-голяма заплаха (41 процента от запитаните) от Китай (28 на сто).

Средният европеец изглежда е смекчил отношението си към правителството на президента Буш, тъй като сега едва 29 на сто от хората гледат на САЩ като на главна заплаха за стабилността, докато през юни те са били 32 процента. Допитването е осъществено между 27 март и 8 април с извадка от над 1000 лица от Великобритания, Италия, Испания, Франция и Германия, уточнява АФП. Актуално