Румънските медии след 59-тата среща на върха на НАТО

Срещата на върха на НАТО в Букурещ събра за три дни световните лидери, отбелязват румънските медии.

Вестник "Зиаре" акцентира върху факта, че на официалната вечеря в хотел "Хилтън" на 3 април румънският президент е имал шанса да седи на една маса с Владимир Путин, Джордж Буш, Ангела Меркел, Яп де Хоп Схефер, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, Жозе Барозу.

"Евидементул" обръща внимание на опитите за възраждане на лексиката на Студената война по време на срещата на върха и подчертава, че руският президент Владимир Путин е бил водещата фигура на форума, където всички други теми са се подчинили на руската позиция. Медиите в северната ни съседка се обединяват около извода, че за Владимир Путин е "Оскар"-а на 59-тата среща на върха на НАТО в Букурещ.

"Адевърул" отбелязва, че за пръв път в историята на Алианса следващата среща на върха през 2009 г. ще бъде организирана от две държави – Германия и Франция – в градовете Страсбург и Кехл. Медиите в северната ни съседка отделят значително място на организацията на 59-тата НАТО-среща. "Евидементул" стартира анкета с читателите с въпроса "Дали след срещата на върха румънският външен министър Андриян Чорояну трябва да си подаде оставката".

Медиите продължават да експлоатират темата: "Дали дворецът на Чаушеску беше подходящото място за срещата?". Те наблягат на факта, че 19 години след румънската революция най-сетне е станало ясно защо е трябвало да бъде построен дворецът – за да посрещне световните лидери от 2 до 4 април 2008 г. "За тази огромна сграда се носят легенди за комунистически терор и зазидани строители в основата й. По ирония на съдбата в нея днес се намира румънският институт за демокрация, а в залите й бе организирана най-голямата досега среща на евроатлантическия Пакт", пише вестник "Зиаре".

"Котидианул" се спира на темите от живота на Румъния, свързани със срещата на НАТО. В анализ на срещата вестникът отбелязва, че докато сградата на парламента в двореца на Чаушеску е била затворена за заседанията на Парламента, депутатите са използвали това време, за да се включат в предизборната кампания по региони за предстоящите местни избори в Румъния. Румънските медии отделят значително място на факта, че за срещата на върха Букурещ е бил изчистен и лъснат. За това кметството е похарчило 13,9 милиона леи – около 7 млн. лв. Освен почистването на улиците и кварталите, са посадени няколкостотин хиляди цветя.

"Котидианул" цитира чужди медии, според които техните пратеници са видели в Букурещ дупки по улиците и тротоарите, нелюбезни таксиметрови шофьори и политици "комунисти". Вестникът отделя значително място на съпругите на първите мъже в света, събрали се в Букурещ. Тяхното посещение в музея на румънското село – по подобие на комплекса "Етъра" – е проследено подробно. Отбелязва се, че първите дами са си купили гювечета за сарми, шалове и карета с румънска бродерия, а Лора Буш е предпочела подаръци от керамика. Актуално