Русия влезе в списъка на недемократичните държави на Великобритания

Британското министерство на външните работи включи Русия в списъка си на недемократичните държави, съобщава информационният уебсайт lenta.ru. Освен Русия, в представения вчера годишен доклад на министерството за спазването на човешките права фигурира само още една европейска страна – Беларус.

В раздела за Русия пише, че през последната година и половина се наблюдава съкращаване на демократичното пространство. Като проблеми са изброени подозренията за нарушения по време на парламентарните избори през декември миналата година, ограничаването на свободата на медиите и проявите на насилие в Северен Кавказ.

Британското външно ведомство посвещава отделни глави още на страни като Афганистан, Мианма, Китай, Колумбия, Северна Корея, Иран, Ирак, Израел, Пакистан, Саудитска Арабия, Сирия, Туркменистан, Узбекистан, Виетнам и Зимбабве.

Местният лидер на опозиционната руска либерална партия "Яблоко" Олег Кочкин е бил арестуван вчера в град Пенза, на 700 километра югоизточно от Москва. Това съобщи заместник-председателят на формацията Сергей Митрохин, цитиран от Франс прес.

Олег Кочкин бе задържан по абсурдното обвинение в рекет, отбеляза Митрохин. Той определи ареста като поредната политическа мярка на местните власти в Пензенска област. Кочкин е главен редактор на опозиционния ежедневник "Любимая газета" и критик на областния губернатор, обърна внимание Митрохин. нюзбг