Китай: Далай Лама взима Олимпийските игри за "заложник"

dalailama_247Китай обвини Далай Лама, че е планирал кръвопролития в Тибет и е заговорничил с уйгурски терористи, предаде Ройтерс. На 10 март в Тибет започнаха протести по повод годишнината от антикитайското въстание от 1959 г., довело до изгнанието на Далай Лама.

Няколко дни по-късно в тибетската столица Лхаса се стигна до сблъсъци между демонстранти и силите на реда, в които по официални данни са загинали 19 души, припомня агенцията. В брой т тази седмица вестникът на Китайската комунистическа партия "Женмин жибао" пише, че Далай Лама не се е отказал от насилието, откакто напусна Китай през 1959 г.

"Този инцидент отново демонстрира, че така нареченото "мирно не насилие" на Далай Лама и неговата клика, е пълна лъжа", изтъква весникът. "Очакваните с нетърпение Олимпийски игри в Пекин наближават. Но Далай Лама планира да ги вземе за заложник, за да принуди китайското правителство да направи отстъпки за независимост на Тибет", пише изданието. По-рано днес китайското правителство заяви, че антиправителствените протести, които се разпростряха в няколко провинции, са били овладяни, предаде Асошиейтед прес.

Същевременно властите в Куба решително осъдиха критиките към Китай заради потушаването на протестите в Тибет, което породи призиви за бойкотиране на летните Олимпийски игри в Пекин, предадоха световните агенции. "Правителството на Куба остро осъжда опитите да се организира кръстоносен поход, целящ да подкопае това благородно начинание. Тази кампания e насочена срещу международното олимпийско движение", се казва в съобщение на кубинското външно министерство.

В съобщението кубинските власти осъждат финансираното от САЩ радио "Свободна Азия", което според тях е "основният говорител в медийната кампания срещу Китай". Кубинското правителство заяви още, че се противопоставя на "всеки опит за намеса във вътрешните дела на Китай и на действия срещу неговия суверенитет и териториална цялост". Актуално