Грузия е готова за война с Русия, ако тя не спре агресивните си стъпки

Министерството на външните работи на Грузия огласи изявление, съдържащо остра критика на Държавната дума, която препоръча неотдавна на ръководството на Русия да проучи възможността за признаване независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Отделни негови послания могат да бъдат оценени като възможно обявяване на война, пише "Независимая газета".
Документът се появява в момент, в който се забелязва затопляне на отношенията между Москва и Тбилиси. Вчера Грузия и Русия възобновиха въздушните си връзки, прекъснати преди година и половина. В края на седмицата се очаква да бъде възстановена и морската връзка – между Батуми и Сочи.

Грузинското външно министерство заяви, че декларацията на Държавната дума е опит за намеса във вътрешните работи на суверенна Грузия. Подчертава се, че териториалната цялост на Грузия е призната и защитена от нормите на международното право, както и с 36 резолюция на ООН.

"Руската федерация изгуби всякакво политическо, правно и морално право да предявява претенции за ролята на неутрален и обективен посредник за разрешаването на конфликтите в Грузия.
Каквито и да са стъпки без съгласуване с властите в Грузия ще се оценяват като насочен срещу грузинската държава акт на агресия с произтичащите оттук последици", се казва в декларацията на грузинското външно министерство.
Държавният министър по въпросите на реинтеграцията Темур Якобашвили призова последната фраза в декларацията да не се разглежда като вероятно или възможно обявяване на война.
Той изрази увереност, че Русия няма да предприеме практически стъпки за признаване независимостта на Абхазия и Южна Осетия, защото това ще създаде проблеми за самата нея. Актуално