България подписа декларация за признаване на Косово

Правителствата на България, Унгария и Хърватия разпространиха съвместно заявление за Косово.

То е във връзка с предстоящите национални решения на трите държави за признаване независимостта на Косово. В разпространеното заявление се уточнява, че българското правителство ще обсъди въпроса в четвъртък на редовното си заседание. В сряда  Унгария и Хърватия официално признаха Косово. От своя страна Сърбия незабавно отзова посланиците си от двете държави.

Коментирайки съобщенията на хърватската преса, премиерът Станишев заяви вчера, че няма как в сряда да признаем Косово, защото няма заседание на Министерски съвет.

Разпространеното заявление съобщава мотивите на трите страни за признаването на Косово:
Декларацията за независимост на Косово бе приета след неуспеха на всички опити на международната общност за намиране на договорено решение между Белград и Прищина за статута на Косово, се казва в документа.

При тези обстоятелства статуквото повече не можеше да бъде поддържано и промяната му стана неизбежна.
Случаят на Косово е sui generis (уникално, само по себе си), който произтича от уникалните обстоятелства, свързани с разпадането на бивша Югославия, както и с продължителния период на международно управление, заявяват трите правителства.

"Съвместната декларация на България, Хърватия и Унгария за признаване на статута на Косово е честно решение и израз на регионална отговорност.

С нея три страни от региона – и трите съседни на Сърбия, поемат своята част от отговорността за развитието на Западните Балкани и политически подкрепят амбицията на Европейския съюз да играе водеща роля в развитието на Косово."

Това се посочва в коментар на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова по темата Косово, изпратен от кабинета на министъра.

"Към момента 63 процента от държавите- членки на Европейския съюз са признали Косово, това са сторили и 64 на сто от страните- членки на НАТО. Можем да кажем, че страните, произвеждащи 55,67 процента от световния БВП, са казали "да" за статута на новата държава – това говори за необратима тенденция", коментира Грънчарова.

"Очаквам добросъседските отношения със Сърбия и сръбския народ да бъдат съхранени и развити, включително в европейски контекст. За нас остават приоритет добросъседството, защитата на правата на българската общност в Косово, включването на България в международната управляваща група за Косово", посочва Гергана Грънчарова.

ДСБ настояват премиерът Сергей Станишев да направи в парламента анализ на рисковете от признаването на Косово. “Очакваме ДПС да излезе със специална декларация и да каже, че движението и неговите членове и симпатизанти няма да използват прецедента с признаването на Косово за насърчаването на сепаратистки тенденции в част от територията на България”, заяви тъмносиният депутат Константин Димитров. Според него тази стъпка на българското правителство е закъсняла и е в крайно неподходящ момент.

Правителството да каже как ще защити българския национален интерес с късното признаване на Косово, призова Надежда Михайлова от ОДС. Станимир Илчев от НДСВ обясни, че България не е закъсняла с признаването на Косово. Юнал Лютфи от ДПС коментира, че кабинетът е намерил формата и времето кога да признае Косово. От левицата, в лицето на Атанас Мерджанов, не допускат, че Сърбия би могла да скъса дипломатически отношения със страната ни.

Най-много се зарадваха представителите на бизнеса в Косово, след като разбраха, че България ще признае независимостта й, каза в предаването Денят по Дарик Николай Колев, ръководител на дипломатическото бюро в Прищина.

Първите поздравления пристигнаха по линия на ЕС. Посланикът Войко Волк, председателстващият страните от Евросъюза в Прищина, пръв поздрави трите държави за решението да признаят Косово. Той посочи, че това ще допринесе за стабилността на региона и за неговата евроатлантическа интеграция.

“След време ще стане ясно, че обявената независимост на Косово, която сега не изглежда да допринася за стабилността на района, е отворила по-перспективно бъдеще, не само за косоварите, но и за сърбите като членове на голямото европейско семейство”. Това каза американският посланик Джон Байърли пред студенти от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” на среща за НАТО-вските бази в България.

Първият американски дипломат приветства общата декларация на България, Хърватия и Унгария за признаването на Косово и я окачестви като много важна по две причини – че новата балканска държава се признава от съседи и че трите страни много ясно са подчертали подкрепата си за “едно по-силно европейско бъдеще и за Сърбия”

Съединените щати приветстват това действие от страна на българското правителство и нашите хърватски и унгарски приятели. Независимостта на Косово може би сега не изглежда като допринасяне за стабилността, защото в момента за съжаление сме свидетели на инциденти с насилие. Но с времето това ще отвори и за косоварите-албанци, и за сърбите едно по-перспективно бъдеще като членове на европейското съобщество.  Актуално, дарик радио