Българските роми създават сериозни проблеми в Обединеното кралство

Полицията в Обединеното кралство е изправена пред ново предизвикателство – ромски деца от Румъния и  България, специално докарвани на Острова, за да извършват престъпления.

Антъни Стийн е депутат от опозиционната Консервативна партия и председател в британския парламент на Групата за борба с трафика на хора. Според него българските ромски банди, които се занимават с тази незаконна дейност, са по-жестоки от румънските.

"Кражби в магазини, джебчийство, кражби от банкомати, злоупотреба със социални помощи. Много хора кандидатстват да получават пари за деца, които изобщо не съществуват, или пък са регистрирани за помощи в няколко държави", казва Антъни Стийн. Британският политик уточнява, че броят на тези престъпления рязко е скочил, след като Румъния и България бяха приети в Европейския съюз.

"Румънската престъпност в Лондон е скочила с 750%, докато престъпленията, извършвани от български роми – с около 300%. Българите действат предимно в метрото. Сякаш българите и румънците са си поделили кои части от обществото във Великобритания ще нападат", посочва английският депутат. Ромската общност се възползва от връзката към богатата част на ЕС.

"Това, което се случи след присъединяването на Румъния и България е, че ромската общност се възползва от тази връзка към по-богатата част на Европейския съюз и я изцежда колкото се може повече с незаконна цел.

Много ми е жал за семействата и децата, които са използвани като пионки от тези банди и принудени да докарват пари, които дори не виждат – защото иначе ще бъдат убити, изнасилени, или експлоатирани дори повече", казва Антъни Стийн.

Той добавя, че става дума за доходен "Трафик на деца" организиран от ромски банди в Румъния и България.

"България в много отношения е много по-сериозен проблем отколкото са румънците, тъй като нивата на организирана престъпност са много усъвършенствани.

Става дума за сериозно малтретиране на деца и за голям трафик на малолетни. Това са банди, които са доста безскрупулни, като българските банди са по-жестоки от румънските", изтъква Антъни Стийн. По данни, изнесени неотдавна от британската полиция, подобни банди печелят по 300 000 лева от дете годишно. Британските власти се опитват да се противопоставят на този нов вид организирана престъпност на Осторва като си сътрудничат особено тясно с румънските служби. Незконната експлоатация на хора е била обсъдена тази седмица и в София, по време на посещението на британския заместник-вътрешен министър Върнън Коукър. Но според британския депутат Антъни Стийн, проблемът е много труден за решаване.

"Първо не можете да спрете румънски или български роми да минат през имиграционния контрол. И на второ място – полицията хваща децата, но тъй като много от тях не са навършили и 10 години, те не могат да бъдат съдени", казва още Антъни Стийн. Актуално