НАТО ще обсъди план за защита на цяла Европа срещу балистични ракети

НАТО може да вземе решение по време на срещата си на високо равнище от 2 до 4 април в Букурещ за изграждане на защита за цяла Европа срещу заплахата от балистични ракети, съобщи представител на Алианса.

"Целта е да развием система, която да гарантира защита на всички 26 държави-членки на НАТО. Това не може да се постигне само с американския противоракетен щит", заяви Питър Флори, който отговаря за инвестициите в отбраната.

"Не всички съюзници са съгласни, най-вече с техническите аспекти на противоракетния щит. Но това не ни пречи да работим" по документ, който ще позволи да "информираме" съюзните ръководители, така че те да могат да вземат „важни решения по политиката на НАТО в областта на противоракетната отбрана", каза още Флори.

С разширяването си към Полша и Чехия противоракетният щит ще "покрие значителна част от Европа", каза още той. За страните от Югоизточна Европа – България, Гърция, Румъния и Турция, се предвижда да се създаде система за отбрана на войските им, които извършват мисии.
Тази система визира ракети с малък и среден обсег на действие, като например тези, които могат да бъдат изстреляни от Близкия Изток към азиатската част на Турция или към Балканите.