Фратини призова за общи преговори между ЕС и САЩ за отмяна на визите

Комисарят на ЕС за правосъдието Франко Фратини призова днес за общи преговори между ЕС и САЩ за отмяна на визите. Той заяви, че е възможно през юни всичките 27 страни от блока да получат право на безвизов режим със САЩ, предаде Асошиейтед прес.

"Смятам, че срещата на високо равнище ЕС-САЩ е подходящият форум, на който да бъде получена политическата подкрепа от страна на САЩ за такова решение", каза Фратини пред журналисти в Европейския парламент, имайки предвид срещата, насрочена за юни.

Фратини изрази увереност, че Вашингтон има интерес да сключи споразумения за безвизов режим с целия ЕС, защото САЩ, изтъкна Фратини, се стремят към сътрудничество със страните от ЕС.

Днес Европейската комисия одобри основни насоки за водене на преговори, очертавайки областите, които ще са от компетенциите на националните правителства и областите, в които ЕС смята, че има изключителни права да преговаря с Вашингтон като организация.

Сред тези въпроси е достъпът до личните данни, използвани при разследване на престъпления, както и до данните за пътниците на авиокомпаниите, които да се предават на американските гранични и митнически служби. Актуално