Вашингтон критикува Китай и Русия за нарушаване на човешките права

Китай, който ще бъде домакин на Олимпийските игри тази година, е авторитарна държава, в която се нарушават основни човешки права и свободи, заявиха днес САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Този извод се съдържа в редовния годишен доклад на Държавния департамент, в който се дава оценка за състоянието с правата на човека по света. Асошиейтед прес се позовава на откъси от доклада, който предстои да бъде официално разпространен по-късно днес.

Китай е критикуван за използването на мъчения, преследването на журналисти и чужди хуманитарни работници и за ограничителната си демографска политика.

За нарушаването на човешките права е критикувана и Русия, предаде Ройтерс. Руските власти са обвинени в доклада в корупция, ограничаване на дейността на опозицията, потискане на медиите, нарушения по време на избори, използване на мъчения и убийства от силите за сигурност.

Като страни, които традиционно са критикувани от Вашингтон за неспазване на правата на човека, в доклада и тази година са посочени Пакистан, Афганистан, Северна Корея, Иран, Судан, Сирия, Непал и Зимбабве. Актуално