8.5% от работните места в света могат да бъдат заети от роботи до 2030 година

В доклад на Oxford Economics (OE) се предполага, че около 8.5% от работниците в целия свят ще бъдат заместени от роботи през следващите 10 години. Това ще засегне най-вече технологично развитите страни. До 2030 година в САЩ се очаква 1.5 милиона работни позиции да бъдат автоматизирани. Китай ще се загубят 12.5 милиона работни места в полза на роботите, Европейският съюз почти 2 милиона, Южна Корея почти 800 000, а останалите страни 3 милиона.
Сред основните причини за бума в роботизацията се посочват: понижената стойност на роботите, все по-големите им възможности и голямото търсене на фабрично произведени стоки.
С развитието на технологиите роботите стават по-евтини от хората. Други аргументи в тяхна полза са: все по-мощните микрочипове, новите поколения мрежи и по-дългия живот на батериите.
Според изследователите в Оксфорд, този темп на роботизация ще увеличи социалния и икономическия стрес породен от безработицата и поляризацията в доходите. Ще се увеличи натиска върху политиците, които и днес се сблъсват със същите проблеми.
Много преди доклада на OE, Илон Мъск (главен изпълнителен директор на “Тесла”) бе направил следния коментар по темата: “Изкуственият интелект ще обезмисли наемането на хора. За да имате шанс да Ви наемат е добре да учите програмиране, но ще дойде момент, когато роботите сами ще пишат програмите. Все пак, хората обичат интеракцията помежду си и ако сте в подобна индустрия, имате шанс да запазите бизнеса си от роботи. Така е и с изкуството”

Атанас Ненов
в. “България СЕГА”
сн: pb

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here