Румъния на бойна нога месец преди срещата на върха на НАТО

Въоръжени с малки полицаи за борба с безредиците отблъскват демонстранти, тайни агенти извеждат президента, срещу когото летят камъни: това е само учение, но румънските власти се подготвят и за подобен сценарий на срещата на върха на НАТО.

Анализираме и най-малката заплаха, това е прекалено важно събитие, за да се поемат рискове, заяви за АФП представител на специалната бригада на жандармерията Флорин Хулея.

Над 10 000 служители от силите на реда ще бъдат зачислени за осигуряване на безопасността на срещата, най-голямата, според Букурещ , в историята на Алианса.

На срещата (2-4 април) ще присъстват петдесетина държавни и правителствени ръководители, включително американският президент Джордж Буш, френският Никола Саркози, афганистанският Хамид Карзай и приключващият мандата си руски президент Владимир Путин.

Имаме опит от срещата на върха на Франкофонията през септември 2006 г. и от посещенията на президентите Буш и Саркози и добре си знаем работата, уверява говорителят на Националната служба за охрана Богдан Онея.

Според него, макар числеността на мобилизираните служители на службата да е същата – 1500 души, както за Франкофонията, ограничителните мерки са много по-строги предвид ранга на поканените.

Призиви на анархистични групи да организират в Букурещ "седмица на демонстрации срещу НАТО", както и многобройните съвети към участниците как да осигурят успешното им провеждане разтревожиха силите на реда.

Очакваме от чужбина да дойдат участници в антиглобалистки протести, затова проверките по границите ще бъдат затегнати, изтъква Хулея. От своя страна посолството на САЩ  предупреди американците, минаващи през Букурещ, срещу рисковете от демонстрации в различни части на столицата, включително срещу НАТО и САЩ.

Заплахата обаче бе омаловажена от координатора на срещата на върха, заместник-министъра на външните работи Виктор Микула, според когото пронатовските чувства на румънците са толкова силни, че е трудно да се намери подкрепа за организиране на подобни демонстрации в Букурещ.

Общината започна да "прочиства" града, прогонвайки по-специално бездомниците, живеещи в канализационните шахти, които бяха запечатани. Като предпазна мярка министерството на транспорта в началото обмисляше да спре пътническите полети от двете летища на столицата, докато трае срещата на върха.

Компаниите реагираха много гневно, изтъквайки загубата на милиони евро, ако бъде наложена подобна мярка и министерството се отказа да я приложи, уточнявайки, че трафикът ще бъде съсредоточен на летище "Хенри Коанда", докато другото – Баняса – ще бъде използвано предимно от самолетите на официалните делегации.

Премиерът Калин Таричану отказа да обяви за неработни 2, 3 и 4 април както предложи министерството на външните работи, изтъквайки, че "не може да се затвори страната" заради срещата на върха. Кметството обаче се опасява от гигантски задръствания в столицата, където и без това движението е крайно затруднено – до такава степен, че изразът "„час пик" се е обезсмислил напълно.

Единствените, които няма да страдат от подобни неудобства, са депутатите и сенаторите, които няма да работят от 24 март до 6 април. Част от близо 1100-те зали в гигантския дворец на Чаушеску – сградата на парламента – ще бъдат използвани за срещата на върха на НАТО. Актуално