Сърбите в Косовска Митровица протестират

Сърбите в северната част на Косовска Митровица наколко дни протестираха мирно пред сградата на Окръжния и Общинския съд, настоявайки да се върнат на работните си места, които напуснаха преди осем години, съобщи ТАНЮГ.

Стотина бивши служители на съдебната система настояват тези институции да минат под юрисдикцията на министерството на правосъдието на Сърбия.

Окръжният прокурор Милан Бигович заяви пред агенция ТАНЮГ, че представители на служителите в съдебната система вероятно днес ще разговарят с регионалния администратор на ЮНМИК в Косовска Митровица Жерар Галучи за решаване на проблема в правосъдието. Бигович заяви, че от началото на миналата седмица албанците не идват на работа в Общинския и Окръжния съд.

На протеста бе прочетено писмо до представителите на международните сили, в което се настоява на сърбите да бъде разрешено да се върнат в правосъдните институции на държавата Сърбия. Протестният митинг премина мирно и без инциденти. Окръжният и Общинският съд в Косовска Митровица бяха охранявани от представители на КЕЙФОР, полицията на ЮНМИК и местните косовски полицейски сили. Актуално