Всички европейски вестници да публикуват карикатурата на пророка

Германският министър на вътрешните работи Волфганг Шойбле призова всички вестници в Европа да публикуват карикатурите на пророка Мохамед. Той ги приканида сторят това в името на защитата на свободата на печата, предаде АФП.
Намираме ги за жалки, но не е оправдано да се прибягва до насилие в отговор на упражняването на свободата на пресата. Това е обяснението, което Шойбле ги покани да отпечатат.

В интервю за германския седмичник "Цайт" той приветства датските печатни издания, че не са се оставили да бъдат разделени, заради решението им да публикуват карикатура на пророка Мохамед.
17 датски вестника препечатаха карикатурата в средата на месеца в защита на свободата на изразяване. Те го направиха в знак на солидарност с автора на рисунката, който стана обект на разкрит от полицията заговор за покушение.
Карикатурата, на която пророкът Мохамед е изобразен с тюрбан под формата на бомба с фитил, бе публикувана за първи път през 2005 г. заедно с други 11. Това разгневи много мюсюлмани по света в началото на 2006 г. и доведе до прояви на насилие. Дарик радио