Кощуница: Сърбия ще се противопоставя на силовата политика на Вашингтон

kostunica_306"Сърбия ще се противопоставя на силовата политика на Вашингтон дотогава, докато САЩ не преразгледат решението за признаването на Косово", заяви днес сръбският премиер Воислав Кощуница, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"САЩ поеха върху себе си историческата отговорност за нарушаването на принципите на международното право, лежащи в основата на световната стабилност.

Даже Мюнхенското споразумение от 1938 г., съгласно което Хитлер превзема Судетската област, не може да се сравнява с това правово насилие, тъй като Чехия формално се е съгласила за това откъсване на територията й.

Сърбия никога няма да подпише недостойните документи за отказ от Косово", заяви Кощуница пред студенти от град Косовска Митровица.

Той изрази подкрепа за протестните акции на студентите, провеждани през последните дни. Днес в Сърбия се усеща гордостта на свободен народ, който няма да се подчини на насилие и неправда. Нашият народ и държава ще се противопоставя ежедневно дотогава, докато САЩ не разберат, че Балканите трябва да се върнат в границите на международното право и да се отмени противозаконното провъзгласяване на "лъже-държава", подчерта сръбският премиер.