Пожар, пожар, пожар!

Над 300 пожарникари се борят с огнена стихия във Валенсия

Над 300 испански пожарникари се опитват да загасят пожар в района на град Лес Усерес, в провинция Кастелон, в северната част на източната испанска област Валенсия, предаде Франс прес.
Стихията бушува от вторник в района и вече унищожи 1500 хектара горски масиви.
Заради нея бяха евакуирани 33 души. Два самолета-цистерни и два хеликоптера участват в операцията. Предполага се, че пожарът е предизвикан от инженерен екип, ремонтиращ далекопроводи в района. Във Валенсия температурите тези дни достигнаха 40 градуса по Целзий, което не облекчава усилията на пожарникарите да се справят със стихията

Нов пожар избухна край Атина

Нов силен горски пожар избухна вторник следобед, в Гърция, в района на Маратон, северно от Атина, съобщи говорителят на противопожарната служба.
Изпратени са шест самолета и хеликоптер, които да гасят пламъците, очевидно разпалени от силния вятър в района. На място се намират и 13 автомобила с 55 пожарникари.
Все още в Гърция бушуват 25 пожара. Най-големите огнища са на полуостров Пелопонес – в Елида и Аркадия.
От 3 до 5 млрд. евро се очаква да възлязат щетите, причинени от катастрофалните пожари в Гърция, съобщава атинският в. "Имерисия", като се позовава на високопоставен представител на министерството на икономиката и финансите.
Със сигурност щетите ще надхвърлят 3 млрд. евро, казал същият представител, като пояснил, че в момента е все още трудно да се направи точна преценка.
По данни на европейския информационен център за периода 24-26 август пожарите в Гърция са унищожили 1.83 млн. декара земя.
Реалните щети за икономиката обаче ще бъдат несравнимо по-големи, тъй като последиците от пожарите се очаква да предизвикат ефекта на доминото по отношение на производството, износа, инфлацията, заетостта и движението на пазара, прогнозира в. "Имерисия". За възстановяване на засегнатите райони правителството в Атина се надява на постъпления от европейските фондове.
На съвещание вчера кабинетът обсъди план за преструктуриране и развитие на пострадалите райони.
Канада ще изпрати пет противопожарни и три спомагателни самолета, както и специализиран екип за борба с бушуващите горски пожари в Гърция, съобщи канадският външен министър Максим Берние, цитиран от гръцката агенция АНА-МПА. Канадският първи дипломат изрази съчувствие във връзка с жертвите и загубите от катастрофалните пожари, като подчерта, че неговата страна ще продължи да оказва помощ на Гърция в борбата с огнената стихия.

Папата осъди "престъпните действия" на пироманите

След пожарите в Гърция и Италия, отнели живота на десетки хора, папа Бенедикт Шестнайсети осъди днес "престъпните действия" на пироманите, предаде АФП.
Безотговорното им поведение заплашва хората и разрушава околната среда – ценност за цялото човечество, заяви Светият отец по време на общата си аудиенция на площад "Свети Петър" във Ватикана.
Драматичните бедствия тези дни в Гърция, Италия и други европейски държави причиниха и материални щети, посочи той.
Присъединявам се към онези, които с право заклеймяват подобни престъпни действия и приканвам да се молим за жертвите от тези трагедии, каза Бенедикт Шестнайсети пред близо 12 000 поклонници, дошли да слушат словото му.
В пожарите, бушуващи в Гърция от петък, са загинали 63-ма души. Дванайсет са жертвите на пламъците в Италия от началото на лятото, припомня АФП.