Дебат за Косово в Европейския парламент

Членовете на Европейския парламент обсъдиха с Комисията и Съвета последиците от едностранната декларация за независимост от Косово в неделя. Словенският министър на външните работи Димитрий Рупел каза, че сега е много важно Сърбия да не прекъсва пътя си към Европейския съюз с реакциите си относно декларацията и признаването на независимостта на Косово. Противопоставянето от страна на Сърбия на мисията на ЕС в Косово не е разбираемо, защото тази мисия ще бъде най-вече от полза на сръбското население там, добави той и призова Европейският съюз, като най-успешната мирна организация в света, да отвори "вратите и прозорците си за Западните Балкани и Косово."

Според него е дошло времето за истински диалог между сърбите и албанците в Косово, между Сърбия и Косово, между Сърбия и ЕС. Комисарят по разширяването Оли Рен наблегна на доброто сътрудничество със Западните Балкани. Косово обяви независимостта си по достоен начин, като се ангажира да зачита правата на косовските сърби, каза той и подчерта, че Европейската комисия заклеймява използването на насилие и призовава всички в региона да запазят спокойствие за поддържане на стабилността. Няколко държави-членки признаха Косово, припомни Рен и добави, че очаква останалите да ги последват със свои темпове. Той каза, че Комисията ще подкрепи изграждането на институциите в Косово и ще насърчи политическото му развитие, като на 5 март ще предложи конкретни мерки за региона. Също така Комисията работи за организирането на донорска конференция. "Зная, че това е труден момент за Сърбия, осъзнавам историческата важност на Косово за сръбския народ, но нека обърнем поглед към бъдещето, а бъдещето на Сърбия е в Европа," каза той. Слави Бинев каза, че евродепутатите от "Атака" заявяват твърдото си несъгласие с обявената независимост на Косово и продължи:

"Този акт на едностранен сепаратизъм е недопустим прецедент в международните отношения. Като европейски депутати смятаме, че Косовското областно събрание няма правомощия за приемане на акт по независимостта и за това считаме сепаратисткото правителство, съставено от доказани наркотрафиканти и военнопрестъпници, за нелегитимно.

Признаването на независимо Косово от отделните държави или от Европейския съюз като цяло би означавало амнистирането на лидерите на албанските терористи, които проведоха етническо прочистване в областта през последните години срещу всички не албански общности. Изразяваме нашето изключително отвращение и възмущение, че това етническо прочистване, и разрушаването на стотици средновековни православни храмове в областта Метохия, Косово, ставаше пред очите на международните сили за сигурност на НАТО и ООН. Имайки предвид извършените престъпления, ние се обявяваме твърдо против изкуственото създаване на нова мюсюлманска държава, чиято единствена цел е да служи за междинна база на трафика на оръжие, хора и наркотици към Западна Европа. Като представители на българския народ в Съюза, ние призоваваме институциите му да не признават Косово като независима държава, а да се придържат към досегашните решения на Съвета за сигурност на ООН.

Също така призоваваме Съвета за сигурност за решителни действия за запазване на статуквото и предотвратяване на сепаратистките тенденции в името на политическата стабилност на Балканския полуостров." Кристиан Вигенин (ПЕС) каза: "Може би сега е моментът отново да изразим съжаление, че не се стигна до договорено решение по въпроса за статута на Косово между Сърбия и Косово, но нямаше как и преговорите да продължат до безкрайност, тъй като двете страни, така или иначе, до последно останаха на взаимноизключващи се позиции.

Можем да изразим съжаление също, че днес Сърбия и сръбският народ трябва да плащат сметките, натрупани от великосръбския национализъм, с който страната, макар и трудно, се разделя. Трябва обаче да стъпим на реалността и да подчертаем, че независимостта на Косово, макар и не независимост в пълния смисъл на това понятие е факт, реален факт, който дава, разбира се, и ново качество на процесите.

Трябва да се съобразяваме с този факт и споровете да се признае или не не променят наличието на този факт. Не можем да не си даваме сметка и за възможните последици, които този акт ще има върху стабилността в Югоизточна Европа, преди всичко краткосрочна, да се надяваме.

Но е необходимо Европейският съюз да направи няколко важни стъпки: първо, да помогне за изграждането на адекватна административно-управленска структура в Косово, да ускори интеграцията на Сърбия, като подпише бързо споразумение за стабилизация и асоцииране, и да обърне особено внимание на Македония, на Босна и Херцеговина, на Черна гора, тъй като има риск вторачени в дърветата, да не видим проблема с гората в Югоизточна Европа." Актуално