Талибаните освободиха втора група южнокорейски заложници

Втора група южнокорейски заложници – четири жени и един мъж, бяха освободени днес няколко часа след първата група от три жени, съобщи за Франс прес представителят на Международния комитет на червения кръст Крейг Мълър.

Той уточни, че мястото на срещата със заложниците било различно от първия път.
Трите жени бяха предадени на Червения кръст от афганистански посредник.
По-рано днес талибаните пуснаха 8 заложници от общо 19, които бяха похитени преди 6 седмици в Афганистан.

Хърватски експерт: Ал Кайда действа в Босна и Херцеговина в полулегалност
Терористичната мрежа Ал Кайда действа в Босна и Херцеговина в полулегалност, а Република Сръбска е "трън в очите на ислямистките терористи".
Това твърди хърватският публицист и експерт по международен тероризъм Ивица Миливончич, цитиран от македонската агенция МИА.
Според него, ислямистките терористи все пак няма скоро да нападнат Република Сръбска, за да не привлекат вниманието върху себе си, за да могат да използват Босна и Херцеговина като база за нападения в Европа.

Хърватският публицист смята, че Ал Кайда е пуснала дълбоки корени в Босна и Херцеговина, където има между 700 и 800 членове на групировката, които чакат да бъдат изпратени с мисия по света.
В Босна по време на войната са се намирали едни от основните организатори на терористичното нападение в Мадрид, както и Махмут Ата – един от пилотите, извършили терористичните актове на 11 септември в САЩ, твърди хърватският експерт. Миливончич смята, че международната поява на Ал Кайда е била именно в Босна, като преди това терористичната организация е действала само в Афганистан.

Той обвинява босненски мюсюлмански политици, сред които покойният президент Алия Изетбегович и бившият премиер и външен министър Харис Силайджич, че са довели терористите в Босна.