Беназир Бхуто е знаела номерата на мобилните телефони на своите убийци

Пакистанската опозиционна лидерка Беназир Бхуто е знаела имената и телефонните номера на вероятните си убийци. Това пише самата тя в книгата си, довършена само няколко дни преди трагичната й смърт на предизборен митинг през декември, съобщава Ройтерс.

В книгата си със заглавие "Помирението: Ислямът, демокрацията и Западът", която излиза днес, Бхуто пише, че пакистански служители са я информирали, че четири отряда от самоубийци били изпратени по дирите й съответно от талибанския вожд Бейтулла Мехсуд, сина на Осама бин Ладен – Хамза и още две екстремистки групировки.

"Действително получих от чуждо мюсюлманско правителство имената и номерата на мобилните телефони на определени за тази цел атентатори," пише Бхуто, която бе обвинена от пакистанския президент Первез Мушараф, че не е направила достатъчно, за да се защити и да разследва заплахите за живота си.

54-годишната Бхуто, която два пъти беше премиер на Пакистан, пише, че е изпратила писмо до Мушараф, преди да се върне в родината си през октомври. В него тя посочила хора от пакистанското разузнаване, за които е казала, че ще бъдат отговорни за евентуалното й убийство.

"Казах му, че ако бъда убита от екстремистите, това ще бъде заради симпатизантите, които тези екстремисти имат в редиците на неговия режим, за които подозирам, че искат да ме елиминират и да премахнат заплахата, която представлявам за властта им," се казва в книгата от 318 страници, публикувана от издателство "Харпър-Колинс".

Актуално