В неделя или понеделник ще бъде провъзгласена независимостта на Косово

Бившият косовски премиер и сегашен кмет на Митровица Байрам Реджепи заяви, че независимостта на Косово ще бъде провъзгласена на 17 и 18 февруари, съобщи МИА.

"Сега денят на провъзгласяване на независимостта е известен. Това ще се случи в неделя или в понеделник сутринта", заяви бившият премиер в интервю за косовската телевизия, добавяйки, че никой не може да предотврати процеса на независимост на Косово.

Реджепи отправи апел към гражданите за въздържаност в деня на провъзгласяването и им препоръча да избягват евентуални провокации. Председателят на косовския парламент Якуп Красничи не отхвърли датата, спомената от Реджепи.

Според белгийските издания, позовавайки се на източници от Брюксел, съобщават, че декларацията ще влезе в сила през март, заедно в новата конституция. Отлагането е свързано и с приемането на още 30 закона от косовския парламент. Тези закони са базирани на т. нар. план Ахтисаари, изготвен от специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари.

Европейският съюз не очаква нито насилие, нито подялба на Косово, нито масово изселване на сръбското малцинство след провъзгласяване на независимостта на сръбската област, каза днес пред АФП високопоставен европейски отговорен представители, пожелал анонимност.

"Въз основа на оценката ни на ситуацията в и около Косово и на контактите, които имахме, сме уверени, че има малък шанс да избухне насилие", посочи служителят.

Той каза, че ЕС е получил "гаранции" в това отношение. "Не мога да разкрия подробности за сигналите, които получихме и откъде идват, но те са достатъчни, за да бъдем разумно уверени", каза източникът. Актуално, нюзбг