Канбера бе залята от български звуци и багри по време на Многонационален фестивал в Канбера, Австралия

canbera_s_270… И се завъртяха буйни хора, и зазвучаха невероятни песни, бликна в  Канбера пълноструйният чучур на душата българска!

Автентичният фолклор на България, това е полъха на китните поля на родния Балкан, слънцето на Орфеева България, аромата на карловската роза. Всичко това долетя до Австралия с Ансамбъл „Варна”.

Тяхното участие бе по лична покана на директора на фестивала г-н Доменик Мико и със съдействието, подкрепата и спонсорството на Австралийско Българска Асоциация „Младост”, Канбера с председател Дончо Миленов.

Всички, които видяха българските народни танци и песни изпълнени от Ансамбъл „Варна” и Трио „Жива вода”,  ще си спомнят винаги за тях: за пъстроцветните и пищни носии, греещи от красота и багри, за уникалните кукерски маски, за мелодичната българска народна музиката, за невероятните танци и песни. Това бяха изпълнения от душа и сърце.

Ансамбъл „Варна” и Трио „Жива вода” направиха един запомнящ се спектакъл. Спектакъл, който ни разплака, спектакъл, който ни върна у дома, в родна България.

Те както и присъстващите на техният концерт бяха поздравени с добре дошли в Канбера от Ms Mary Porter, MLA (member of АСТ Legislative Assembly). Тя отправи и най-добри пожелания към Ансамбъл „Варна и Трио „Жива вода”  от името на Jon Stanhope – Chef Minister – Australian Capital Territory. На концерта присъства и посланик Любомир Тодоров със съпругата си.

p1020685_s_270Също така те ще имат концерти в Сидней, Мелбърн и Аделаида.

В Сидней концерта на Ансамбъл Варна е организиран със съдействието на “Pero Entertainment” с ръководител Нина Миланова.

В Мелбърн с подкрепата на Българо австралийско дружество „Родина” с председател Благой Благоев, а в Аделаида със подкрепата на Българско дружество с председател Иван Ненов и съдействието на Димитър Бельовски.

Фестивалното участието на българското трио „Жива вода” от Бризбен с ръководител Рени Божилова, също бе с подкрепата на Австралийско българска асоциация „Младост”, Канбера. 

Освен Ансамбъл „Варна”, трио „Жива Вода”, участие във Фестивала имаше и Красимира Чуртова – изпълнения на гайда.

p1020707_s_270Като допълнение към  фолклорните изпълнения на Ансамбъл „Варна” и трио „Жива Вода” от Асоциация „Младост” бяха подготвили щанд по време на “Food and Dance Spectacular” с експозиция за България, туристически брошури, българска музика, DVD за България,  както и вкусни български сладки и  соленки приготвени от сръчните ръце на няколко българки. Част от рекламните материали за България са получени със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина и Агенцията по туризъм.

Като член на европейският съюз, България бе представена и на „Европейската улица” от Българското посолство в Канбера.

За нас българитe, тук в Канбера и околността имаше страхотен празник за душата. Празник на българщината, която ни върна към нашите корени. Празник, който ни напомни, че и ние сме нация, която има с какво да се гордее.