Азиатските борси на червено, петролът също пада

Котировките на борсите в Азия се сринаха днес поради опасения от свиване на икономическата активност в САЩ и задаваща се рецесия в първата икономическа сила в света. Тенденцията при цените на петрола също е надолу на азиатските пазари.

В Токио – втория по значение финансов пазар на планетата – индексът Никей на акциите на най-големите компании падна с 4,70%. Още по-голямо бе обезценяването на акциите в Хонконг, където бе последния работен ден преди четирите дни ваканция за Лунната нова година.

Индексът Хан Сен падна с 5,40% преди затваряне на борсата. Борсите в Шанхай, Сеул и Тайпе днес бяха затворени в навечерието на Лунната нова година. Те ще отворят едва в понеделник.

Сигналът, който предизвика спада, бе съобщението за свиване в сферата на услугите в САЩ за пръв път от почти пет години, отбелязва АФП. Пазарът следва Уолстрийт и вероятно ще има ново понижение, ако опасенията от рецесия се потвърдят, единодушни са анализаторите.

Снощи на Уолстрийт индексът Дау Джонс отбеляза понижение с 2,93%, а Насдак – с 3,20%. Европейските и южноамериканските пазари също завършиха на червено.

В електронната търговия в Азия необработеният петрол продължи да поевтинява заради надвисналия облак на икономическата рецесия в САЩ и свързаното с нея намаляване на търсенето на енергийни източници.

Цената на барел петрол "light sweet crude" падна с 25 цента до 88,16 долара срещу 88,41 снощи в Ню Йорк. Brent от Северно море поевтиня с 16 цента до цена 88,66 долара за барел. актуално