Осама Бин Ладен е мъртъв

Операцията е била проведена от американско военно подразделение със специална цел и  е протекла около 40 минути. След оказване на съпротива Бин Ладен е бил  прострелян в главата. Той и неговото семейство са живяли в триетажен дом в Аботобад, Пакистан.
В телевизионно  обръщение  американският президент Барак Обама вчера обяви, че “справедливостта е възтържествувала” и че премахването на символа на световния тероризъм 10 години след трагедията от 11-ти Септември е ярко доказателство за това, че американският народ може да постигне всякаква цел и да преодолее и най-големите трудности и предизвикателства.
Официални източници съобщават, че американските войници са намерили в къщата на Осама “много ценни материали и информация”.
Тялото на Бин Ладен е било “погребано” в океана, тъй като съгласно мюсюлманските правила, ако не може да се извърши земно погребение в рамките на 24 часа, то тялото трябва да се “погребе” във вода.
Американски официален източник заяви, че е нямало страна, която да е искала или да е имала възможност да погребе Бин Ладен.
Пакистан пътвърди, че “тази акция е била американска и че те само са позволили предвижването на американските хеликоптери в пакистанското въздушно пространство”.
Директорът на ЦРУ Леон Панета заяви, че привържениците на Бин Ладен със сигурност ще отговорят с  ответна терористична акция и че всички американски институции, дипломатически представителства  и граждани трябва да увеличат своята бдителност.
Минути след новината за смърта на Осама тълпи от хора празнуваха пред вратите на Белия Дом и в Ню Йорк около Кота Нула.
Елиминирането на Бин Ладен е голям успех за Барак Обама и награда за огромните рискове поети от американският президент в предприемането на тази военна акция на територията на Пакистан.
Това, което би било определено крах за Обама, в случай на провал, сега е може би решаващ фактор в преизбирането му за втори мандат идната година.

Атанас  Ненов
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com