"Файненшъл таймс": Независимостта на Косово зависи от изборите в Сърбия

Косово би могло да провъзгласи независимост още идната седмица координирано със САЩ и водещите страни от ЕС, а дали това ще стане, зависи от изхода от втория кръг от президентските избори в Сърбия, пише "Файненшъл таймс".

Изданието посочва, че САЩ и ЕС най-вероятно ще подкрепят възможно по-скорошно провъзгласяване на независимост, ако в неделя спечели кандидатът на Сръбската радикална партия Томислав Николич. Неназован авторитетен западен дипломат заяви, че в такъв случай никой в Европа няма да смята, че съществува каквато и да е причина за отлагане провъзгласяването на независимостта на Косово.

Сред западните страни ще преобладава позицията, че отношението на Сърбия към независимостта на Косово и без това ще бъде неотстъпчива и затова не бива да се губи време. Дипломатът твърди, че решението за провъзгласяване на независимост ще последва в срок от 10 дни от изборите в Сърбия.

Според него ако президентът Борис Тадич остане на поста си, ЕС ще заеме позиция, че има смисъл независимостта на Косово да се отложи с няколко седмици и в този период да бъдат направени опити за сключване на Споразумението за стабилизация и асоцииране между Белград и Брюксел.

В такъв случай основният въпрос ще бъде как да се пристъпи към провъзгласяване независимостта на Косово, като в същото време това причини възможно най-малки вреди за Тадич, оценява източникът на "Файненшъл таймс".

Той допълва, че независимостта може да бъде отложена за втората половина на февруари, а дори и както предлагат някои страни от ЕС – до първата половина на март.

Като се позовава на прогнозата на неназован европейски министър, "Файненшъл таймс" пише, че признаването на независимостта на Косово ще стане на три вълни – десетина страни от ЕС ще признаят Косово в деня, в който Прищина обяви независимост, други 10 – малко по-късно, а останалите ще направят след доста повече време.

Според този сценарий в първата група ще бъдат Франция, Германия и Великобритания, във втората – Испания и вероятно Италия, а в третата, която ще отложи признаването – Гърция, Румъния и Словакия. Кипър вероятно ще бъде единствената страна от ЕС, която ще откаже да признае независимо Косово, пише "Файненшъл таймс".