Въпроси на читатели за използването на натуропатични биопродукти при стресови състояния, безсъние, страхова невроза, неврастения и отговор от нашия консултант Веселин Вълчев

Читателят Никола С. описва неговите оплаквания и задава въпрос за използуването на фитопродукти:
“Дойдох в Чикаго с официални документи, също с  добър английски. В България съм завършил езикова гимназия и после Икономически институт. Имах  настройката  че трябва да се реализирам добре. Започнах работа не по специалността. За да получа официална степен по икономика тук, трябваше да уча в колеж близо две години. Записах колеж, като денем работех, а вечер ходех на лекции. Работата ми беше стресова, отговорна и след няколко месеца ме обзе постоянна умора, безсъние и някакво състояние, като страхова невроза. Започнах да си внушавам, че ще се проваля. Препоръчаха ми американски доктор за моите оплаквания. Направих  консултация с него и той ми предписа сънотворно лекарство за намаляване на стреса. Започнах да го вземам по неговите инструкции. В началото се подобри съня ми и малко се поуспокоих. Обаче след  4 седмици се появиха отрицателни ефекти. Сутрин трябваше да ставам в 5.30 часа за работа и се чувствах като зашеметен, като упоен и с доста забавени реакции. Консултирах се отново с моя доктор. Той ми предложи друго лекарство, но ме предупреди, че то може да забави рефлексите при шофиране и при работа с машини. Аз карам автомобил всеки ден по магистрала и поради това  не посмях да вземам това  лекарство. Започнах да търся по-безобидни натурални продукти за моето състояние. Чета списанията  Healthy living, Alternative healing от американски автори, които се занимават с фитопродукти и цитират официални изследвания в тази насока. За моите оплаквания се посочват  различни продукти като St. Johns wort, Ginkgo Biloba, Valerian Root extract, Acetyl L Carnitine,  Rodiola Rosea Root, Melatonin .
Посочва се, че тези натурални вещества подобряват съня, намаляват психичната умора, подобряват адаптацията към стрес, стимулират паметта. Всичко това е интересно. Аз бих искал обаче да чуя вашето мнение за горните продукти и  тяхното практическо приложение!”

В.Вълчев:  Въпроса за  въздействието и приложението на тези фитопродукти е актуален през последните 6-7 години.

St.Johns wort  е известен в Европа и Америка, че успокоява нервната система и действува за подобряване на съня. Като се елиминира употребата на кофеин и алкохол помага при депресивни състояния. Ginkgo Biloba се препоръчва най-вече за подобряване на паметта и за стимулиране на невро- трансмитерни вещества в мозъка. Valerian Root е известен от времето на Римската  империя  като нервноуспокояващо и сънотворно средство. То влиза в състава на съвременни лекарства. 

Acetyl L Carnitine се произвежда от известни американски фирми и се продава без рецепта за подобряване на мозъчни функции и по-специално за образуване на невро- трансмитер acetyl choline, който подпомага запаметяващите процеси в мозъка.

Rodiola Rosea root  заслужава най-голямо внимание, защото се класира като най-ефективен адаптоген при стресови състояния, при безсъние, страхова невроза и някои форми на депресия. В книгата си “Seven secrets  to beauty, health and longevity” американския доктор Nicolas Perricone MD подчертава: има достатъчно изследвания, които потвърждават свойствата на Родиолата при лечение на хроничната умора, депресията, различни нарушения на мозъчни функции и особено да помага при стресови състояния.

Химичния анализ на това растение показва, че то съдържа веществата rosin, rosavin. Те усилват способността на човешкия мозък да преодолява стресови фактори. Известно е, че в бившия Съветски съюз за периода от 1969- 1982 г. руските медици са предписвали родиолата на военни летци и космонавти, по време на техните тренировки и полети. “Отбелязано е чувствително подобрение на адаптацията при стресови състояния  на космонавти и летци и за подобряване на концентрацията на вниманието.”

Така че, ако си решил да приложиш безвредни фитопродукти можеш да използуваш гореописаните, особено St.Johs wort, Valerian Root  и обезателно Rodiola Rosea root  за твоите оплаквания. Не са известни никакви странични ефекти, нито пък привикване към тези фитопродукти. Те могат да се купят от магазините Vitamin Store or Organic healthy product и да се употребяват съгласно указанията на опаковката. За получаване на очакваните  резултати винаги се препоръчва прекратяване употребата  на кофеинови напитки, алкохол, концентрирани захари и ограничаване на животински мазнини. Също режим на работа и сън от минимум 6- 7 часа в денонощието.  

В. Вълчев, в.”България Сега”